DEN SVENSKA INDUSTRIN

Miljöprövning försenad för stort stålprojekt

Henrik Henriksson, vd på H2 Green Steel. Arkivbild. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Miljöprövningen för bolaget H2 Green Steel som ska producera fossilfritt stål utanför Boden försenas i minst fyra månader, skriver Dagens industri.

Saken gäller ett drifttillstånd som krävs för att kunna inleda bygget av själva stålverket, i vilket villkoren för den framtida verksamheten slås fast.

Bolaget föreslog en domstolsförhandling före jul för att inte riskera förseningar, men nu står det klart att det planeras tidigast till andra halvan av april 2023.

Tidsplanen för projektet kommer dock inte påverkas, enligt bolagets presschef Karin Hallstan. Det beror på en dom från i somras gör att en del arbete redan tillåts.

”Det vi kan konstatera är att den tillåtlighetsdom som domstolen meddelade i somras innebär att vi redan är i gång med markarbeten på vår byggplats, så vi bedömer ändå att vår beräknade produktionsstart är opåverkad av det här senaste beskedet”, skriver Hallstan till Di.

Enligt planen ska stålverket producera 2,5 miljoner ton stål årligen i fas 1. Produktionen ska fördubblas efter 2030. I samband med offentliggörandet av satsningen i februari 2021 uppgav bolaget att man räknar med att skapa 1 500 direkta arbetstillfällen i Norrbotten.