ELKRISEN

Tyskland: Skillnad på pristak och pristak

EU:s energikommissionär Kadri Simson förbereder sig för nya förslag på energiområdet. Arkivfoto. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Striden lär bli het när EU-länderna ska försöka enas om fler åtgärder för att få ner energipriserna.

Ungern säger rakt nej till ett pristak på gas – och Tyskland tycker att debatten är förvirrad.

EU-ländernas informella toppmöte i Prag i fredags gav order till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att komma med nya energiförslag inför det ordinarie EU-toppmöte som hålls i Bryssel den 20-21 oktober.

Förslagen kommer nästa vecka, lovar nu energikommissionär Kadri Simson som kommer att bygga vidare på det som von der Leyen redan skissat upp.

– Det är uppbyggt på fyra områden: först kommer vi se till att det finns incitament för ett minskad efterfrågan, vi kommer att garantera att det råder solidaritet mellan medlemsländerna, ingripa när det gäller gaspriserna och underlätta gemensam upphandling av gas, säger Simson på väg in till ett möte med EU-ländernas energiministrar i Prag på onsdagen.

Tysk tvekan

Samtidigt betonar hon vikten av att alla drar åt samma håll – vilket inte kommer att bli enkelt. En rad EU-länder i främst södra och östra Europa har länge krävt någon form av pristak på naturgas, vilket dock jätten Tyskland starkt varit emot.

Sven Giegold, tysk statssekreterare vid energi- och klimatskyddsdepartementet, kallar debatten "förvirrad".

– Det är olika tak som folk talar om. När det gäller import av LNG (flytande naturgas) är det få som talar om ett tak. Experterna är eniga om att det finns en global marknad och om vi sätter taket för lågt kommer vi inte att få någon gas. När det gäller gas i pipeline är det annorlunda för det finns en koppling mellan spotpriset och priset i långtidskontrakten och frågan är hur vi hittar ett sätt att koppla loss de här priserna från varandra, säger Giegold i Prag.

Ungerskt nej

En som definitivt inte gillar ett pristak är Ungerns utrikes- och handelsminister Peter Szijjarto.

– Vi kommer inte att ge vårt stöd till något som hotar leveranssäkerheten. Ryssarna har gjort väldigt klart att om det blir ett pristak så kommer landet att stänga av gasleveranserna. Det är ett hot mot leveranssäkerheten – och därmed är det uppenbart att vi inte stöder det, säger Szijjarto i Prag.

Storleverantören Norge – särskilt inbjuden till EU-mötet – är inte heller förtjust.

– Den norska regeringen rekommenderar inte några pristak på gas, fastslår olje- och energiminister Terje Aasland.

Wiktor Nummelin/TT