ENERGIPOLITIK

Fjärde gasläcka upptäckt

Gasläckaget utanför Bornholm i Danmark, fotograferat under tisdagen från danskt stridflyg. Bild: Danska Försvarsmakten

En fjärde läcka har upptäckts i Nord Stream 2, utöver de tre läckage som tidigare varit kända.

Läckorna i gasrören Nord Stream 1 och Nord Stream 2 är inte tre, utan fyra. Något som Kustbevakningen klargjorde sent på onsdagen och något som Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Kustbevakningen, som har fartyg på plats, uppger för TT att två av läckorna är i svensk ekonomisk zon, och två är i dansk ekonomisk zon. Det större av de "svenska" läckagen är på Nord Stream 1, det mindre på Nord Stream 2.

Men ytterligare säkerhetsåtgärder är inte nödvändiga, säger säger Maria Boman, sjöräddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen, till Aftonbladet, då läckan enligt henne ligger mellan de två läckor som omfattas av den befintliga varningen i samma område.

– Den var inte känd från början och syntes inte på radar eftersom den är mindre. Kustbevakningen såg den när de åkte med båt och flyg i området. Jag vet inte exakt när men den var i alla fall känd vid lunchtid i tisdags.

"Sabotage"

Den gängse uppfattningen, vilket bedömare och myndigheter i flera länder lutar åt, är att läckagen uppstått till följd av medvetna riktade attacker.

Spänningsläget i Östersjöområdet ökar nu ytterligare. Den norska säkerhetspolisen varnar om ökat ryskt hot mot norsk olja och gas. Bland annat handlar det om ökad drönaraktivitet i Nordsjön och om ryska fartyg som kartlägger det norska gasnätverket.

Norge höjer därför säkerheten vid energianläggningar både på land och till havs. I Sverige har kärnkraftsanläggningarna Ringhals och Forsmarks infört "skärpt uppmärksamhet".

"Hotbilden har breddats"

"Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil", skriver Säkerhetspolisen, som under onsdagen tog över utredningen om läckagen från svensk polis, i en kommentar.

Samtidigt tillbakavisar Ryssland alla anklagelser kring att de skulle ha varit delaktiga i aktioner som lett till läckagen. President Vladimir Putins och Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att indirekta anklagelser mot Ryssland om sabotage "var förutsägbara, korkade och absurda".

Ryssland har med anledning av läckagen begärt ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd som är planerat att hållas fredag.

Fakta

Flera läckor har upptäckts på gasledningarna i Östersjön, både i svensk ekonomisk zon och i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zoner är inte detsamma som territorialvatten.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till måndag. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker. På onsdagen upptäcktes ytterligare läckage.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

En säkerhetszon har upprättats för sjö- och flygtrafik som bör hålla avstånd till läckorna på minst fem sjömil (9,3 kilometer) respektive 1 000 höjdmeter.

Det är oklart hur mycket gas som har läckt ut. Enbart Nord Stream 2 beräknas ha innehållit 300 miljoner kubikmeter stillastående gas och danska myndigheter tror att utsläppet kommer att pågå i minst en veckas tid.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helst och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk med anledning av Ukrainakriget.