KRIGET I UKRAINA

Två explosioner intill Nord Stream

Kartan visar de tre läckorna på gasledningen Nord Stream och Nord Stream 2. Bild: Anders Humlebo/TT

Danmark (TT)

Mätstationer i både Sverige och Danmark har registrerat kraftiga undervattensexplosioner i samma område som gasläckorna.

– Det är ingen tvekan om att det är sprängningar, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid svenska nationella seismiska nätet, SNSN, till SVT.

Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust.

Även Nord Stream 1, med samma sträckning, rapporterade tryckfall. Svenska Sjöfartsverket konstaterar att båda ledningarna skadats.

– I går kväll runt åttatiden kom rapporter om ytterligare läckage från Nord Stream 1 på två olika platser, från ett passerande fartyg. Ett av läckagen ligger inom svensk ekonomisk zon och ett inom dansk ekonomisk zon nordöst om Bornholm, så då utfärdades nya varningar om säkerhetsavstånd till de nya platserna, säger Sara Eriksson, presschef på Sjöfartsverket, till TT.

Utesluter inte sabotage

Det är svårt att tro att de tre läckagen på Nord Streams gasledningar är en slump, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen vid en presskonferens.

– Jag skulle vilja säga att vi från regeringen och myndigheterna tar den här situationen på största allvar, säger hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Frederiksen vill inte utesluta att det handlar om sabotage.

– Vi kan i alla fall inte utesluta det. Det är för tidigt att dra slutsatser ännu. Men det här är en extraordinär situation, säger hon under en presskonferens i Polen.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki är övertygad om att sabotage ligger bakom läckagen.

– Vi känner inte till detaljerna om det som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling, säger han enligt NTB.

Kontakt med Danmark

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger att man har kontakt med den danska sidan.

– Vi har haft kontakt med det danska försvarsdepartementet, försvarsmakterna har haft kontakt med varandra, kustbevakningen och Sjöfartsverket är inblandade och det pågår också en verksamhet inom regeringskansliet. Eftersom vi tar allvarligt på det här engagerar vi oss hårt när det gäller informationsinhämtning nu, jag kommer senare i dag att ha ytterligare möten om det, säger Hultqvist till TT.

Han vill inte spekulera i vad som är orsaken till läckorna.

– Vi återkommer när vi har mer att berätta.

Utan motstycke

Skadorna på gasledningarna är "utan motstycke", skriver operatören Nord Stream AG enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Enligt uttalandet är det omöjligt att uppskatta hur lång tid det kommer att ta att återuppta driften av infrastrukturen för gastransport.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov hävdar under tisdagen att Ryssland är "extremt oroat" över tryckfallet och säger att situationen måste hanteras omgående. På en fråga om läckaget kan ha orsakats av ett sabotage svarar Peskov att "inget alternativ kan uteslutas i nuläget".

Varnar fartyg

Sjöfartsverket har skickat ut en navigationsvarning för att handelsfartyg ska hålla sig minst fem sjömil, motsvarande knappt tio kilometer, från de skadade ledningarna. För flyg gäller en säkerhetshöjd på tusen meter, vilket inte påverkar kommersiell flygtrafik som går på betydligt högre höjd. Myndigheten varnar också för explosiv gas i området kring Nord Stream 2.

Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, konstaterar att det teoretiskt kan hända att fartyg som kastar ankare kan förstöra den här typen av infrastruktur, men att den förklaringen inte är sannolik då flera rör drabbats i princip samtidigt.

"Osannolikt" med slumpen

– Det är osannolikt att slumpvisa händelser skulle göra att båda ledningarna skadades, säger han.

Tyska Der Tagesspiegel, som stödjer sig på en icke namngiven källa med insyn i tyska regeringens och myndigheters bedömning, skriver att man i Berlin utgår från ett medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger den icke namngivna källan till tidningen.

– Allt talar emot slumpen.

Skickat ut varning

En presstalesperson för Nord Stream 1 vill inte kommentera uppgifterna om påstått sabotage, och kan heller inte ge prognos för när skadorna kan vara åtgärdade.

– Så länge utredningen pågår kan vi inte spekulera i orsakerna.

Försvarsmakten uppger att den följer händelsen och har en dialog med grannländer och partner.

"Försvarsmakten analyserar och bereder om händelsen kan komma att påverka oss på något sätt men i nuläget finns det ingen pågående insats från vårt håll", skriver Försvarsmaktens presstjänst i ett mejl till TT.

Haverikommissionen agerar inte på uppgifterna. Myndigheten uppger att man följer utvecklingen och kan komma att utreda om det visar sig att skadorna beror på en olycka.

Fakta

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, på grund av allt aggressivare ryskt agerande gentemot Ukraina och anfallskriget som Ryssland inledde i slutet av februari i år. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.