ELKRISEN

Förslag mot energikrisen i viktigt EU-tal

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Nu kommer EU-kommissionens konkreta förslag för att lösa krisen med de höga energipriserna. Åtgärderna lär dominera Ursula von der Leyens stora tal om läget i unionen.

Klockan 9 i dag ska kommissionsordföranden genomföra sin årliga tradition inför EU-parlamentet i Strasbourg. Talet i mitten av september varje år fungerar dels som en lägesuppdatering, dels som en sorts regeringsförklaring om vad som är att vänta.

Givet huvudämne i år är kriget i Ukraina och inte minst dess konsekvenser på energipriserna. I talet väntas von der Leyen förmedla huvuddragen i de energikrisförslag som sedan formellt presenteras på en presskonferens i eftermiddag.

Men de svenska parlamentsledamöterna vill också höra om andra saker.

– Personligen skulle jag hoppas att det kommer lite grann om konkurrenskraft och handel, säger exempelvis Tomas Tobé (M) på en pressträff.

"Jag förväntar mig att få höra tre viktiga prioriteringar, om energikrisen, klimatomställningen och om jämställdheten. Jag vill lyssna till ett tal som visar på ansvar och politiskt mod i en svår tid. Det är dags att gå från ord till handling", säger i sin tur Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

En viss oro finns samtidigt för att åtgärder kring kriget, energin och inflationen ska få EU-kommissionen att nedprioritera kampen mot klimatförändringarna.

– Klimatpolitiken är den första som riskerar att åka ut genom fönstret, beklagar Emma Wiesner (C).

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Tyska Ursula von der Leyen godkändes som EU-kommissionens ordförande efter luxemburgaren Jean-Claude Juncker den 16 juli 2019 och tillträdde formellt den 1 december samma år.

Hon föddes i Bryssel 1958 där pappa Ernst Albrecht (1930-2014) hade tunga uppdrag inom den dåvarande EU-kommissionen på 1950- och 1960-talen, innan han blev regional regeringschef i Niedersachsen 1976–1990.

Liksom fadern har von der Leyen länge varit aktiv inom kristdemokratiska CDU. Hon blev familjeminister 2005, arbetsmarknadsminister 2009 och försvarsminister från 2013 under dåvarande förbundskanslern Angela Merkel.

Sedan 1986 är hon gift med medicinprofessorn Heiko von der Leyen. Paret har sju barn, födda mellan 1987 och 1999.