DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Liberalerna vill sänka skatten i Norrland

Lotta Gröning, toppkandidat på Norrbottens riksdagslista, vill ge 650 000 norrlänningar sänkt skatt. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Hushåll i Arjeplog, Pajala, Jokkmokk, Överkalix, Kiruna, Arvidsjaur och Boden bör få en skattelättnad på 5 000 kr per år. Det anser Liberalerna (L) som vill se ett riktat statsbidrag till de 50 kommuner med högst kommunal skattesats.

Enligt L:s förslag ska skatten sänkas med en krona där den är som högst. Totalt skulle cirka 800 000 skattebetalare kunna få sänkt kommunalskatt, och av dessa beräknas fyra av fem, eller runt 650 000 skattebetalare, bo i något av de fem Norrlandslänen.

"I dag skiljer det över sex kronor i primär kommunalskatt mellan de kommunerna med lägst skatt och de med högst skatt, det är orimligt och orättvist. Politiken har länge blundat för de små kommunerna som bidrar stort till statskassan, därför att jag glad att vi går fram med det här förlaget", säger Lotta Gröning, toppkandidat på Norrbottens riksdagslista, i ett pressmeddelande.

L menar att förslaget skulle stärka arbetslinje, hushållens ekonomi och kommunernas effektivitet i ett läge där prisökningarna annars slår hårt mot både hushållens och kommunernas kassor. Den totala offentlig-finansiella kostnaden beräknas till ca 1,5 miljarder kronor.