KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Debatt: Ni gjorde kärnkraften olönsam – skyll inte på marknaden

VARBERG 20191212Ringhals 2 med Ringhals 1 i bakgrunden. Nyårsafton 2019 är början på slutet för en av de fyra reaktorer på Ringhals kärnkraftverk. Året därpå ska sedan ytterligare en reaktor avvecklas.Foto Björn Larsson Rosvall / TT kod 9200 Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Den svenska kärnkraftsnedläggningen kan inte skyllas på bristande marknadsmässig lönsamhet. Det är resultatet av att man har subventionerat vindkraften och beskattat kärnkraften, skriver tre professorer på GP Debatt.

Återkommande höjningar av effektskatten har bidragit till att antalet svenska reaktorer har halverats sedan 1999. Dessförinnan hade Sverige världens bästa elsystem. Elektriciteten var helt fossilfri, billig och pålitlig, skriver bland annat Jan Blomgren, före detta professor i tillämpad kärnfysik och egen företagare inom rådgivning och utbildning på kärnkraftsområdet.

Nu är den enda stabila kraftkällan söder om Varberg/Oskarshamn det oljeeldade Karlshamnsverket som när det går för fullt förbränns 140 000 liter tjockolja i timman eller drygt 2 300 liter i minuten.

"Det är dags att utkräva ansvar av dem som är skyldiga till det haveri som inte bara gör svenskarna fattigare utan också förstör miljön och eldar på den globala uppvärmningen", skriver professorerna.

Göteborgs-Posten: Ni gjorde kärnkraften olönsam - skyll inte på marknaden