KLIMATOMSTÄLLNINGEN

WWF: Vattenbristen blir värre i framtiden

Den italienska floden Po har haft lågt vattenstånd under sommaren och här syns uttorkad flodbädd under en bro i Boretto. Arkivbild. Bild: Luca Bruno/AP/TT

Klimat (TT)

Under sommaren har det kommit larm om bland annat torka och låga vattennivåer i länder som Tyskland, Italien, Frankrike och England.

Nu spår Världsnaturfonden WWF att Europa kommer att drabbas av ännu större vattenbrist i framtiden.

Enligt intresseorganisationens analys kan 17 procent av Europas invånare direkt påverkas av vattenbrist år 2050.

"Sommarens torka i Europa visar återigen hur en ökad vattenbrist kan slå mot människor, ekonomier och samhällen. Vår analys pekar på att läget kan bli långt värre framöver", säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Södra Spanien, Grekland och Turkiet kommer att drabbas värst och tre fjärdedelar av befolkningen i dessa länder kan riskera vattenbrist i framtiden, enligt analysen.

Eftersom dessa länder har ekonomier som är beroende av jordbruk och turism kan de drabbas hårt även ekonomiskt i framtiden. Enligt WWF genereras omkring 80 procent av ländernas BNP i regioner som lider av vattenbrist.

"Men effekterna av vattenbristen kommer inte att stanna i dessa länder. Priserna för varor från dessa länder riskerar att gå upp, vilket även kan påverka svenska konsumenter och företag. Även företag med produktion i länder med vattenbrist kan drabbas på olika sätt", säger Marcus Öhman, avdelningschef Hav och Vatten på Världsnaturfonden WWF.

Analysen bygger på data från organisationens Vattenriskfilter, som har kombinerats med framtida klimat- och socioekonomiska scenarion från FN:s klimatpanel IPCC och IIASA, det internationella institutet för tillämpad systemanalys i Wien.