KRIGET I UKRAINA

Spannmålslasten har lämnat Odessas hamn

Fartyget Rizoni lämnar Odessas hamn med 26 000 ton spannmål under måndagsmorgonen. Bilden kommer från Ukrainas infrastrukturdepartement. Bild: Ukrainas infrastrukturdepartement/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Det första fartyget med ukrainskt spannmål har lämnat hamnen i Odessa under måndagsmorgonen.

"En lättnad för världen", enligt ett uttalande från Ukrainas utrikesminister.

"Fartyget Razoni har lämnat Odessas hamn och är på väg mot Libanon. Det väntas anlända i Istanbul den 2 augusti. Det kommer sedan att fortsätta sin resa efter att det inspekterats i Istanbul", meddelade Turkiets försvarsdepartement under morgonen.

Libanon har drabbats av en ekonomisk kris som Världsbanken benämner som bland de värsta i modern tid. Fartyget, som är 186 meter långt och 25 meter brett, är enligt FN lastat med över 26 000 ton spannmål.

"Lättnad"

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kallar måndagen en dag av lättnad för världen.

"Speciellt för våra vänner i Mellanöstern, Asien och Afrika, då det första ukrainska spannmålet lämnar Odessa efter månader av rysk blockad", twittrar han.

Infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov twittrar både bild och film på fartyget vid avfärd.

"I dag tar Ukraina, tillsammans med samarbetspartners, ytterligare ett steg mot att förebygga världshunger", säger han i ett uttalande.

Kubrakov poängterar att leveransen även kommer att hjälpa Ukraina ekonomiskt.

"Att frigöra hamnar kommer att ge minst en miljard dollar i valutaintäkter till ekonomin och en möjlighet för jordbrukssektorn att planera för nästa år."

Guterres välkomnar

FN:s generalsekreterare António Guterres välkomnar beskedet om att fartyget är på väg.

"Generalsekreteraren hoppas att det här kommer att vara det första av många kommersiella fartyg som avgår i enlighet med det undertecknade initiativet, och att det kommer att ge välbehövlig stabilitet och lättnad till den globala matsäkerheten", säger han i ett uttalande på måndagen.

Överenskommelsen som både Ukraina och Ryssland skrev under med Turkiet och FN kom för över en vecka sedan och slår fast att lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – ska garanteras säker passage genom Svarta havet.

Fler laster planeras

Fler fartyg kommer att lämna ukrainska hamnar genom så kallade säkra korridorer i linje med överenskommelsen, enligt Turkiet, som dock inte ger några detaljer om planerna.

Närmare 25 miljoner ton vete och andra spannmål har suttit fast i ukrainska hamnar, som blockeras av ryska stridsfartyg och minor som placerats ut av Kiev för att hindra en attack från havet.

Ukraina är i vanliga fall en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja, men exporten har i stort sett helt stått stilla sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari.

En satellitbild visar fartyget Razoni i hamnen i Odessa under söndagen. Bild: Planet Labs PBC/AP/TT

Fakta

Exporten ska ske genom tre ukrainska hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk.

Ukraina ska lotsa lastfartygen till turkiska hamnar innan de kan fortsätta ut i världen.

Återvändande lastfartyg inspekteras av tjänstemän från FN, Turkiet, Ukraina och Ryssland för att säkra att de är tomma och inte transporterar vapen.

En gemensam central ska sättas upp i Istanbul för att övervaka och koordinera transporterna.

Fartyg och hamnar som används för transporterna ska fredas från fientliga attacker.

Rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet ska underlättas.

Källa: The New York Times