DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Hushållen deppar – lägsta framtidstron hittills

Strypta ryska gasleveranser och den första räntehöjningen från Europeiska centralbanken – med chefen Christine Lagarde – på elva år sprider recessionsoro i eurozonen. Arkivbild Bild: Michael Probst/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Stämningsläget i eurozonen har fallit till den lägsta nivån på ett och ett halvt år. Oro för energibrist i skuggan av strypta ryska leveranser av naturgas präglar både hushåll och företag.

Europeiska centralbankens första räntehöjning på elva år har dessutom skapat farhågor för att eurozonen står inför en recession.

EU-kommissionens index över stämningsläget föll till 99 i juli, ned från 103,5 i juni. Nedgången var oväntat djup. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång, men bara till 102, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Det är särskilt hushållen som deppar, precis som i Sverige. Hushållens framtidstro faller till den lägsta uppmätta nivån någonsin.

Enligt vissa bedömare, som storbanken Goldman Sachs ekonomer, är eurozonen på väg in i en recession med krympande BNP-tal som antas hålla i sig året ut.

Denna prognos – enligt vilken eurozonens BNP minskar med 0,1 procent under tredje kvartalet och med 0,2 procent under fjärde kvartalet – bygger bland annat på att återhämtningen efter pandemin kommit av sig och negativa effekter från den politiska turbulensen i Italien, som står inför nyval sedan premiärminister Mario Draghi avgått.