DEN SVENSKA INDUSTRIN

Volvo Cars bygger elbilsfabrik i Slovakien

Volvo Cars bygger en ny fabrik i Europa. Bild från företagets existerande fabrik i Gent, Belgien. Bild: Fredrik Persson/TT

Ekonomi (TT)

Volvo Cars bygger en tredje fabrik i Europa – den första nya på nästan 60 år. Fabriken, som ska ligga i Slovakien och endast tillverka elbilar, innebär en investering på 1,2 miljarder euro.

Sedan tidigare har Volvo Cars europeiska fabriker i Torslanda i Göteborg och i belgiska Gent, båda i drift sedan mitten av 1960-talet. Nu ska ytterligare en byggas i Kosice i östra Slovakien, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Den slovakiska fabriken ska endast tillverka elbilar och använda klimatneutral energi. Bygget planeras dra igång under 2023 och planen är att produktionen ska starta 2026.

"Expansionen i Europa, vår största försäljningsregion, är central för vårt skifte mot elektriska bilar och fortsatta tillväxt. Jag är väldigt glad att vi utökar Volvo Cars produktionsnärvaro till Slovakien och ser fram emot att välkomna nya kollegor och partners på resan framöver", säger säger Jim Rowan, VD för Volvo Cars i ett pressmeddelande.

250 000 bilar per år ska kunna tillverkas i den nya fabriken. Anläggningen motsvarar en investering på 1,2 miljarder euro, varav omkring 20 procent förväntas finansieras med statsstöd.

Alice Nordevik/TT