VALET 2022

Tomma vallistor i flera kommuner

Liberalerna har fått fram 1 000 färre namn till listorna i år jämfört med till förra valet. I hela 41 kommuner saknar L kandidater. Bild: Hanna Franzén/TT

Liberalerna och Miljöpartiet ställer inte upp i valet i flera kommuner. Orsaken är att det saknas kandidater, visar Dagens Samhälles granskning.

Liberalerna saknar kandidater i 41 kommuner till höstens val. Partiet har ettusen färre namn jämfört med förra valet. I Ljungby fanns 18 personer för fyra år sedan, idag är listan tom.

Lika illa är det för Miljöpartiet, som saknar listor i 71 kommuner. Vid senaste valet hade partiet tre kandidater på Laxålistan, idag är listan tom, rapporterar Dagens Samhälle.

David Karlsson, professor vid Göteborgs universitet, slår fast att utvecklingen är dramatisk, många förtroendevalda, ofta äldre, är de enda aktiva partimedlemmarna.

– Det visar att basen minskar, säger han.

Det som spökar för Liberalerna är bland annat att många politiker ogillar närmandet till Sverigedemokraterna, enligt webbtidningen.

Även miljöpartister tvekar att hoppa på ett nytt politiskt uppdrag. Återkommande hot och påhopp i sociala medier gör att kandidater som visar intresse ändå backar ur när de fått klart för sig hur klimatet är.

– De vågar inte ställa upp, säger Sara Pettersson, partiets enda fullmäktigeledamot i Laxå, till Dagens Samhälle.

Dagens Samhälle: Småpartiernas krasch: Här är kommunerna där MP och L inte ställer upp i valet