KRIGET I UKRAINA

Zelenskyj: Redo för rysk upptrappning

Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 19 juni. Bild: Johan Hallnäs

Ukraina (TT)

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntar sig att Ryssland kommer att intensifiera attackerna i väntan på EU:s beslut om att ge Ukraina kandidatstatus.

– Vi förbereder oss. Vi är redo, säger han.

Ukraina och Moldavien bör få status som kandidatländer till EU, meddelade EU-kommissionen i fredags. Beskedet som kallats "historiskt" från ukrainskt håll kommer dock att reta Ryssland, tror Zelenskyj.

– Den här veckan bör vi naturligtvis vänta oss en intensifiering av Rysslands fientliga aktiviteter, som ett exempel, säger han i ett tal och fortsätter:

– Och inte bara mot Ukraina, men också mot andra europeiska länder. Vi förbereder oss. Vi är redo.

Ryska "rättegångar"

Vid fronten har Moskvas styrkor attackerat Donbass i östra Ukraina i veckor för att försöka få kontroll över regionen, som utgörs av länen Donetsk och Luhansk. Det är fortsatt i det området som de kraftigaste striderna pågår.

Den marockanske medborgaren Saaudun Brahim dömdes i förra veckan till döden av en "domstol" i den ryskockuperade utbrytarregionen Donetsk, rapporterar AFP. Marockos nationella organ för mänskliga rättigheter har uppmanat ryska myndigheter att garantera en rättvis rättegång.

Brahim, och två brittiska män som också dömdes till döden, deltog i det ukrainska försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol. Separatistdomstolen hävdar att männen är legosoldater som gjort sig skyldiga till terrorism. Såväl den brittiska regeringen som Ukrainas riksåklagare Iryna Venediktova har sagt att dödsdomarna bryter mot Genèvekonventionen.

"En bluff"

Tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) skriver att ryska myndigheter sannolikt använder rättegångarna i propagandasyfte, för att stärka landets narrativ om kriget – eller den "militära specialoperationen" som det heter i Ryssland. Särskilt när det kommer till soldaterna som försvarat Mariupol.

De ryska rättegångarna väntas pågå fram till slutet av augusti, och minst en av dem kommer att hållas i den nu ryskockuperade hamnstaden, enligt ISW:s källor.

"Rättegångarna är en bluff för att försöka ställa lagliga krigsfångar inför rätta som krigsbrottslingar och stödja Kremls falska inramning av dess oprovocerade invasion i Ukraina som en 'avnazifieringsoperation'", skriver ISW i sin rapport.