DEBATTEN OM BROMMA FLYGPLATS

Så blir Arlandas framtid

I dag presenteras utredningen om Arlandas och Bromma flygplats framtid. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Politik (TT)

I dag presenteras den utredning om hur Bromma flygplats ska kunna avvecklas och hur Arlanda flygplats ska kunna utvecklas och växa.

Utredaren Peter Norman redovisar vid en pressträff uppdraget som pågått sedan i februari. Med på pressträffen är även infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Normans utredning sattes i gång mindre än ett halvår efter att den förra presenterade sina förslag. Den hade fått fyra månader på sig att ta reda på vad som behöver göras på och runt Arlanda för att utveckla flygplatsen och förutsättningarna för Arlanda att ta över verksamheten som i dag finns på Bromma.

På den grunden skulle sedan regeringen snabbt kunna ta ett beslut om att börja en nedläggning av Bromma. Utredaren Magnus Persson bedömde att regeringen skulle kunna ta beslut om det redan 2022 och en avveckling sedan göras på tre till fem år.

Men en majoritet i riksdagen, anförda av Moderaterna, protesterade i högan sky och lovade att riva upp ett nedläggningsbeslut vid ett maktskifte. Regeringen ska akta sig för förhastade beslut mitt i en pandemi, var ett tungt budskap.