KRIGET I UKRAINA

Hopp om att lösa EU-bråk om nya sanktioner

Statsminister Magdalena Andersson (S) i EU-nämnden inför ett tidigare EU-toppmöte i mars. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politik (TT:s korrespondent)

EU-ledarna ska försöka enas om oljesanktioner mot Ryssland. Vissa EU-länder har satt sig på tvären, men en möjlig kompromiss ligger nu på bordet.

EU:s 27 stats- och regeringschefer möts för ännu ett extra toppmöte i Bryssel under måndag och tisdag. Alla punkter på dagordningen har på ett eller annat sätt något med kriget i Ukraina att göra.

Svårast blir att enas om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland.

Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz var optimistisk om att det ska gå att hitta en lösning när han anlände till mötet.

– Alla diskuterar på ett konstruktivt sätt, och det pågår samtal med en vilja att komma överens, och det är bra, säger Scholz på väg in till mötet.

Han betonade att det viktiga nu är att EU kan hålla fast vid den enighet som har präglat besluten sedan Ryssland anföll Ukraina.

Inför toppmötet i Bryssel informerade statsminister Magdalena Andersson (S) riksdagens EU-nämnd om läget.

– Regeringen kommer att driva på för att vi ska kunna ta ett så omfattande nytt sanktionspaket som möjligt, säger hon.

Tillfälligt undantag

I ett nytt utkast till slutsatser som TT läst står att det nya sanktionspaketet mot Ryssland både kommer att omfatta råolja och petroleumprodukter, men att ett tillfälligt undantag kommer att göras för leveranser via pipeline.

Det sistnämnda är en eftergift för att länder som Ungern ska gå med på sanktionerna. Men även länder som Tjeckien, Slovakien, Bulgarien och Kroatien har haft invändningar, på grund av sitt beroende av rysk olja.

EU-ambassadörerna, som träffats ofta och länge senaste tiden för att knyta upp knutarna inför toppmötet, har dock inte lyckats lösa frågan om hur länge undantaget ska gälla. Den känsliga frågan är kvar att lösa.

– Vi är inte där än, men det har mognat. Mina förväntningar är låga om att det ska lösas inom de närmaste 48 timmarna, men jag har gott hopp om att det kommer att ske därefter, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på väg in till toppmötet.

Hotad enighet

Hittills har EU-länderna lyckats visa upp enighet i agerandet mot Ryssland efter attacken på Ukraina den 24 februari. Men för varje nytt sanktionspaket blir det allt svårare att enas. Och när ett sjätte sanktionspaket nu ligger på bordet hotar enigheten att spricka.

– Vi är öppna för att stoppa alla former av import av ryska fossila bränslen, men som vi vet finns det medlemsländer som är väldigt beroende av oljan, säger Andersson, om Sveriges linje.

Hon tillägger att även kompromissförslaget skulle ha en bra effekt som sanktion mot Ryssland. Drygt två tredjedelar av den ryska oljan kommer på båt till EU, och skulle alltså omfattas av sanktionerna.

EU-toppmötet ska även ta ställning till ett nytt ekonomiskt stödpaket till Ukraina på nio miljarder euro.

Wiktor Nummelin/TT

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Fakta

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas på måndagen och tisdagen till ett extrainsatt toppmöte i Bryssel.

Mötet har fyra huvudpunkter: situationen i Ukraina, försvarsfrågor, energisituationen och livsmedelssäkerheten.

Toppmötet leds i vanlig ordning av EU:s permanente rådsordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Två särskilda gäster deltar även digitalt vid delar av mötet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talar om krigsläget under måndagen, medan Senegals president Macky Sall talar om livsmedelsläget under tisdagen, i sin roll som ordförande i Afrikanska unionen.