DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Svensk-brittisk solidaritetsförklaring

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hälsar på statsminister Magdalena Andersson vid sitt besök på Harpsund. Bild: Christine Olsson/TT

Politik (TT)

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är just nu på Harpsund i Sörmland för ett möte med statsminister Magdalena Andersson.

Strax efter klockan 13 kom Andersson och Johnson ut från överläggningarna på statsministerns sommarresidens och undertecknade inför den samlade presskåren en "politisk solidaritetsförklaring", rapporterar TT:s reporter på plats.

Ämnet för dagen är bland annat den allvarliga säkerhetspolitiska situationen i Europa samt relationerna och samarbetet mellan Sverige och Storbritannien.

Enligt obekräftade uppgifter i Aftonbladet är Boris Johnson här för att skriva under ett avtal om fördjupat försvars- och säkerhetssamarbete mellan länderna. Avtalet ska vara kopplat till den osäkerhet som kan följa efter en eventuell svensk ansökan om att gå med i försvarsalliansen Nato, enligt tidningen.

Johnson och Andersson ska klockan 13.40 hålla en gemensam presskonferens.

Därefter reser Johnson direkt vidare till Helsingfors, där han ska träffa Finlands president Sauli Niinistö. Upplägget är detsamma – Johnson och Niinistö ska enligt vad som meddelats diskutera säkerhetsläget i Europa följt av en gemensam presskonferens.

Boris Johnson och Magdalena Andersson skriver under en "politisk solidaritetsförklaring". Bild: Frank Augstein/AP/TT