DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Oenigt i EU om bolagsskatt

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire är rejält irriterad över att Polen stoppar en uppgörelse om global minimiskatt för storföretag. Bild: Tobias Schwarz/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Polen stoppar EU från enighet om den globala minimiskatt för storföretag som förhandlats fram internationellt.

– Jag förstår inte den polska positionen, fnyser Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

Irritationen är tydlig hos Le Maire när 26 länder sagt ja till det kompromissförslag som diskuterades i Luxemburg under tisdagen.

När turen kommer till det 27:e – Polen – är dock budet fortfarande nej, trots att man egentligen inte motsätter sig det som i höstas togs fram på internationell nivå, via Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD).

Den polska statssekreteraren Magdalena Rzeczkowska hävdar att det bara handlar om att man vill införa de två delarna i uppgörelsen på samma gång.

– Vi underminerar absolut inte OECD-projektet, säger hon inne på mötet.

Sverige ville tidigare vänta för att få mer klarhet i vad förslaget innebär, men var nu redo att säga ja. Finansminister Mikael Damberg (S) delar Bruno Le Maires frustration.

– Det är ju sällan ett ordförandeskap, ihop med en kommission, har jobbat så hårt för att få något till stånd och göra alla till viljes. Därför blev det en väldigt besvikelse hos det franska ordförandeskapet att Polen fortsätter att blockera och stå vid sidan om och därmed hindra EU från att ta ett viktigt steg för att komma åt skatteundantag och se till att globala multinationella företag betalar sin skatt, säger Damberg i Luxemburg.

Wiktor Nummelin/TT