KRIGET I UKRAINA

Damberg: Dörren öppen för lägre dieselskatt

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Politik (TT)

Om möjligheten öppnar sig är finansminister Mikael Damberg (S) beredd att driva på för att Sverige ska få ett undantag från energiskatt på bensin och diesel. Men han tror inte riktigt på att det blir möjligt.

Damberg framhåller, i samband med en träff med journalister i riksdagen, att EU-kommissionen ännu inte har öppnat för undantag eller åtgärder för EU-länderna att trycka ner bränsleskatterna.

– Det var inte alls med i kommissionens verktygslåda förra veckan, men det kan komma nya öppningar framöver, säger Damberg.

Är frustrerade?

Han tror att oppositionen kanske var frustrerad över det och att kommissionen mest riktade in sig på sätt att lindra gas- och elpriser.

Moderaterna, Vänsterpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill att regeringen ska kräva ett undantag i EU från energiskattedirektivet. Syftet med det är att ingen skatt alls ska behöva tas ut under tre månader på bensin och diesel. Det skulle ge möjlighet att sänka skatten mer än de 1:80 kronor per liter på diesel som oppositionen och därefter regeringen har föreslagit.

– Och kommer det öppningar är jag prestigelös. Jag är beredd att pröva om det går att sänka skatten ytterligare, vid sidan av att sänka skatten till EU:s miniminivå, säger Damberg.

Inte omöjligt

TT: Så det är inte så omöjligt som du sade från början då?

– Det är fortfarande väldigt svårt, jag har inte sett några förslag från kommissionen än. Skulle kommissionen öppna för det så krävs det fortfarande att alla medlemsländer röstar för att Sverige ska få sänka skatten, och det finns ett motstånd från flera medlemsländer att gå den här vägen.

Damberg tycker inte oväntat att oppositionen istället ska sluta upp bakom det förslag som regeringen lagt om en kompensation till bilägare med 1 000 kronor per bil (1 500 för den som bor i landsbygd). Risken är att förhandlingar i EU skulle dra ut på tiden och att svenska hushåll därmed får vänta med stöd.

– Det finns ett förslag som kan genomföras. Säg att krisen drar ut på tiden, då står svenska folket där med Putinpriser och får ingen kompensation. Vi kan inte vänta för länge, säger Damberg.

Kan dröja till augusti

Samtidigt medger han att det kan ta till augusti innan tusenlappen kan betalas ut, men det är ändå snabbare än att gå den väg oppositionen vill, hävdar han.

Statsminister Magdalena Andersson sade efter EU-toppmötet i förra veckan att hon, som riksdagen krävt, lyft frågan om undantag för Sverige. Men det finns, enligt henne, EU-länder som markerade att de är kraftfulla motståndare till sådana undantag.

Damberg tror att det kan bero på att de är oroliga för sina skattebaser, där energiskatt är en viktig del. Det är helt enkelt viktiga intäkter.

– Börjar man sänka svårt är det svårt att höja igen, säger finansministern.