KRIGET I UKRAINA

Zelenskyj överväger neutralitet för Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han talade till USA:s kongress. Arkivbild. Bild: Sarahbeth Maney/pool via AP/TT

Ukraina (TT)

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj öppnar för kompromisser i förhandlingarna med Ryssland. En fråga gäller ett ukrainskt medlemskap i Nato.

Samtidigt uppmanar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till eldupphör i samtal med Vladimir Putin.

Sent på söndagskvällen kom flera utspel i den pågående diplomatin under Rysslands invasion av Ukraina, bland annat i en längre videointervju som Zelenskyj gjort med ryska journalister.

Två av frågorna i intervjun rör Ukrainas framtida neutralitet och statusen för områdena i östra Ukraina.

– Jag kan förstå denna punkt (om neutralitet), detta diskuteras, och vi granskar det noggrant, säger Zelenskyj enligt AFP.

Ett av Kremls huvudkrav har varit att Ukraina inte ska öka sina kontakter med försvarsalliansen Nato. Tidigare har Moskva jämfört med Sveriges och Österrikes status som neutrala länder.

Zelenskyj diskuterar också den framtida statusen för områdena kring Luhansk och Donetsk, ofta kallat Donbass, i östra Ukraina där ett krig har pågått de senaste åren. Rysslands duma och president Vladimir Putin har på egen hand utropat områdena som ryskt territorium.

Den ryska mediemyndigheten Roskomandzor uppmanar ryska medier att inte sprida intervjun med Zelenskyj.

Förhandlingar i Turkiet

Signalerna från Kiev kommer inför nya förhandlingar där Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan kan få en roll som medlare.

Erdogan uppmanar till eldupphör i ett samtal med president Putin på söndagen, uppger Turkiets presidentkansli. Erdogan hoppas också på det humanitära läget förbättras, skriver AP.

Parterna ska mötas i Turkiet i början av nästa vecka.

President Zelenskyjs förhandlingstrevare kommer efter flera kommentarer, bland annat från landets militära underrättelsechef Kyrylo Budanov om att Ryssland har ställt in siktet på att splittra Ukraina i två delar.

Budanov konstaterar att Putin nu fokuserar på att koppla samman områdena i södra och östra Ukraina som i dagsläget är under rysk kontroll. Lyckas det, säger han, är syftet att dra upp en ny gräns, likt den som separerar Nord- och Sydkorea, för att skilja området från resten av Ukraina.

Zelenskyj sade i ett videotal natten mot söndagen att han i ett samtal med sin polske motpart Andrzej Duda betonat behovet av att stärka ländernas gemensamma säkerhet.

Attacker och motattacker

På marken i Ukraina kommer uppgifter om framgångar och bakslag för båda sidor. Ryska styrkor uppges ha tagit kontroll över staden Slavutytj i närheten av Tjernobyl, där många anställda på kärnkraftverket är bosatta.

Regionstyret i Charkiv uppger enligt CNN att ukrainska förband intagit flera tidigare ryskockuperade byar öster om staden, som är landets näst största och varit nästintill omringad av ryska styrkor.

Liknande motattacker uppges ha skett i närheten av Sumy i norr, Zaporizjzja i sydöst och en by tio mil nordväst om belägrade Mariupol.

På söndagen skrev president Zelenskyj under en ny lag som förbjuder spridning av uppgifter om ukrainska truppförflyttningar.

Den som offentliggör information som inte godkänts av militären riskerar fängelse på mellan tre och åtta år, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till Ukrainas statliga nyhetsbyrå Ukrinform.

Simon Uggla/TT

Grim Berglund/TT

En ukrainsk soldat blickar ut från en byggnad i Stoyanka öster om huvudstaden Kiev på söndagen. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT