KRIGET I UKRAINA

Risk för motreaktion ökar hotet mot Sverige

Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Försvar (TT)

Hotet mot Sverige har ökat sedan ett par veckor tillbaka med anledning av Ukrainakriget. Det finns en ökad risk för en upptrappad rysk retorik och konkreta motreaktioner från Ryssland, uppger Försvarsmakten.

Militära underrättelsetjänsten (Must) klassar hotet som en fyra på en femgradig skala.

– Det finns en rad tänkbara ryska motreaktioner som kan tänkas riktas mot Sverige. I den ryska verktygslådan finns bland annat påverkansoperationer, misskreditering av viktiga personer, cyberangrepp, sabotage med mera, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson vid en presskonferens.

Militära underrättelsetjänsten (Must) klassar hotet från främmande underrättelseverksamhet som högt, en fyra på en femgradig skala.

– Det är ingenting som vi har höjt nu, utan vi har sett att hotbilden har funnits under en längre tid. Hotbilden höjde vi redan 2016 och vi ser att den ligger kvar på en hög nivå. När vi pratar underrättelseinhämtning pratar vi såväl teknisk inhämtning som signalspaning eller cyberoperationer i syfte att tillskansa sig information, och vi pratar om personbaserad inhämtning, helt enkelt att man tar kontakt med individer och försöker få fram information som man är ute efter, säger Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret på Must.

Försvarsmakten kommer framöver att ha återkommande pressträffar varje torsdag klockan 15.00 med bakgrund av säkerhetsläget och händelseutvecklingen i Ukraina och omvärlden.

Pressträffarna kommer att direktsändas och kan följas bland annat från Försvarsmaktens hemsida och Youtube-kanal. Syftet är att löpande beskriva läget och göra Försvarsmaktens chefer och sakkunniga tillgängliga, uppger Försvarsmakten i ett pressmeddelande

– Det här är en möjlighet för oss att dela med oss av Försvarsmaktens bild men också att kunna fördjupa oss i de frågor som är aktuella, säger Försvarsmaktens pressekreterare Therese Fagerstedt.

Jonas Grönvik/TT