KRIGET I UKRAINA

Finländsk Nato-ansökan skulle gå "blixtsnabbt"

Statsministrarna Sanna Marin och Kaja Kallas. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Försvar (TT)

Estland skulle "snabbt som blixten" ratificera en Nato-ansökan från Finland, enligt Estlands statsminister.

Samtidigt planerar president Sauli Niinistö för ett möte med partierna i den finländska riksdagen för att diskutera landets säkerhetspolitiska linje.

Beskedet från Estlands statsminister Kaja Kallas kom i samband med att hon tog emot Finlands statsminister Sanna Marin i Tallinn på måndagen.

Kallas hoppas att Finland går med i Nato.

– Vi kan intyga att det skulle vara ett bra val, men det är så klart det finländska folkets sak att bestämma. Om Finland och Sverige går med i Nato skulle alliansen bli starkare. Vi ratificerar omedelbart om Finland lämnar in en ansökan, sade Kallas enligt public service-bolaget Yle Yle.

Vid en eventuell Nato-ansökan behöver alla 30 av alliansens medlemsländer godkänna den.

Många möten

Den finländska statsledningen har åkt skytteltrafik på sistone för att diskutera säkerhetsläget i Ukraina. President Sauli Niinistö besökte USA:s president Joe Biden i fredags, sedan tog Sanna Marin emot Sveriges statsminister Magdalena Andersson i lördags. Marin hade också ett samtal med Norges statsminister Jonas Gahr Støre under måndagen.

Niinistö ska på torsdag träffa talmannen, de vice talmännen, ordförandena i utrikes- och försvarsutskottet och partier i den finska riksdagen för att diskutera Rysslands krig i Ukraina. De ska behandla hur situationen påverkar Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska linje, enligt ett pressmeddelande från presidentens kansli.

Opinionen i Finland har svängt kraftigt för ett Natomedlemskap och över 50 procent av befolkningen verkar nu anse att det skulle vara ett bra val. Även i Sverige har stödet ökat och mätningar pekar på att det ligger strax under stödet i Finland.

"Följer noggrant"

Sverige och Finland har ett "djupt integrerat" försvarssamarbete, men Magdalena Andersson vill inte svara på hur den svenska regeringens syn på Nato skulle förändras om Finland gick med i försvarsalliansen.

– Det är en hypotetisk fråga, säger hon efter ett möte med svenska partiledare på tisdagen.

– Det finns en diskussion i Finland, det vet vi alla och den följer vi väldigt noggrant. Därför har vi väldigt nära kontakter med Finland och det var bland annat därför som jag och Peter Hultqvist var i Finland i lördags, fortsätter hon.

Andersson tillägger att regeringen kommer att ha tät kontakt med Sauli Niinistö.

– Vi kommer att ha daglig kontakt med den finska presidenten under de kommande veckorna för att noggrant följa den process som de har i Finland.

Niklas Svahn/TT