ELKRISEN

Något lägre elpris

Elpriset backar något, men är kvar på de förhöjda nivåerna som gällt sedan sommaren 2021. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Elpriserna sjunker i södra Sverige på tisdag. Men det är kvar på förhöjda nivåer och lyfter samtidigt i norr, enligt prissättningen på den nordiska elbörsen Nordpool.

Dagspriset i prisområdena SE3 (Stockholm) och SE4 (Malmö) parkerar precis under 1:50 kronor per kilowattimme, ned från drygt 1:80 kronor på måndagen.

Men i norr – i prisområdena SE1 (Luleå) oh SE2 (Sundsvall) – lyfter dagspriset samtidigt rejält till 84 öre, upp från 29 öre på måndagen.

Timpriset på el på tisdag toppar på 2:55 kronor per kilowattimme mellan klockan 8 och 9 på morgonen i prisområdena SE3 och SE4.

Elpriserna i södra Sverige har befunnit sig på historiska rekordnivåer sedan sommaren 2021. En bidragande orsak är bristande nivåer på gaslagren i Europa, vilket bland annat hänger samman med minskade gasleveranser från Ryssland.

Priserna på kontinenten påverkar prisläget, särskilt i södra Sverige.

Det rörliga elpriset som hushåll betalar baseras för de allra flesta på ett medelvärde av de så kallade spotpriserna för varje månad.

De stora skillnaderna mellan elpriserna i norr och söder förklaras av begränsningar i elnätens kapacitet för att överföra el till andra prisområden.

Joakim Goksör/TT