CORONARESTRIKTIONERNA

Tysk virolog: Pandemin kan ebba ut under 2022

Christian Drosten, en av Tysklands ledande virologer, under en presskonferens i fjol. Arkivbild. Bild: Fabrizio Bensch/AP/TT

Tyskland (TT)

Redan under 2022 kan Tyskland blåsa av pandemitillståndet, tror landets ledande virolog Christian Drosten.

Trots det kommer vi att få leva med vissa restriktioner en bra tid framöver, säger han i en intervju.

Omikronvarianten av det virus som orsakar covid-19 har lett till en vilt skenande smittspridning i stora delar av världen, med diagram över nya fall vars uppåtgående kurva är så brant att den snarare liknar en vägg.

Samtidigt pekar allt på att den allt mer dominerande varianten ger ett betydligt lindrigare sjukdomsförlopp än deltavarianten, vilket på många håll har väckt en debatt om hur länge det är rimligt med så långtgående restriktioner för att bromsa spridningen. Även vårdens kapacitet har blivit ett tema. Frågan många ställer sig är när pandemin är över och viruset kan börja betraktas och behandlas som en vanlig säsongsinfluensa.

"Bra bit på vägen"

Nu ger sig Christian Drosten, chefsvirolog på Charitésjukhuset i Berlin, in i den diskussionen, med ett hoppfullt budskap.

– Med hjälp av vaccinationer har vi redan nu kommit en bra bit på vägen. Nu måste vi fortsätta på samma sätt, så att vi kommer in i den endemiska fasen under år 2022 och kan förklara pandemitillståndet avslutat, säger han i en intervju med tidningen Der Tagesspiegel.

Nästa vinter räknar Drosten med att antalet fall återigen ökar kraftigt, med krav på munskydd och andra åtgärder som följd. Samtidigt tror han inte på lika skarpa restriktioner, utan mer avgränsade sådana, för att skydda äldre och riskgrupper.

Som vanligt igen

Det kommer en tid då livet kommer att gå tillbaka till det vanliga igen, är han övertygad om.

– Absolut. Det är jag helt säker på. Men jag tror att vissa saker blir kvar. Ett par år till kommer vi att behöva bära munskydd i vissa situationer. Det är irriterande, men kommer att bli mer sällsynt, säger han.

Pontus Ahlkvist/TT