CORONARESTRIKTIONERNA

Rekordmånga fall: "Mycket snabb smittspridning"

Smittspridningen slog rekord i Västra Götaland under årets första vecka. Arkivbild. Bild: Petra Lindell/TT

Coronaviruset (TT)

Smittspridningen ökade stort i hela landet under årets första vecka.

I Västra Götaland noterades det högsta antalet fall under en enskild vecka sedan pandemins start.

Smittspridningen i Sverige har ökat stort under första veckan på året, med en topp på 23 882 nya bekräftade sjukdomsfall onsdagen den 5 januari. Måndagen den 10 januari, som är den senast inrapporterade dagen hos Folkhälsomyndigheten, rapporterades 15 128 sjukdomsfall.

Det kan jämföras med måndagen innan, den 3 januari, då 9 988 bekräftade fall rapporterades.

1 487 291 fall av covid-19 har nu totalt bekräftats sedan pandemins start i Sverige.

33 procent har fått tredje dos

Under tisdagen har 54 ytterligare dödsfall med covid-19 rapporterats. Totalt har 15 431 personer avlidit med covid-19 i Sverige sedan pandemins start.

82,3 procent av befolkningen som är 12 år och äldre har hittills vaccinerats med två doser. 33,1 procent av alla som är 18 år och äldre har vaccinerats med tre doser.

Under årets första vecka noterades rekordmånga nya fall av covid-19 i Västra Götaland. 27 044 nya fall bekräftades – den högsta noteringen under en enskild vecka hittills under pandemin.

Det är en kraftig ökning från veckan innan, då det var 7 886 bekräftade fall.

Högt tryck på tester

"Vi ser nu en mycket snabb smittspridning i hela regionen och i alla åldersgrupper. Har du inte vaccinerat dig så gör det! Ta den tredje dosen så snart du kan", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Även trycket på att testa sig har varit rekordhögt. Under vecka ett genomfördes 93 417 PCR-tester i regionen. Den tidigare toppnoteringen, från veckan innan påsk 2021, var 66 000 tester. Den stora efterfrågan har medfört längre svarstider och till viss del brist på provtagningskit.

"Vår förhoppning är att läget kommer att ha förbättrats mot slutet av veckan", säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

Den 10 januari klockan 10 fanns det totalt 227 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav nio på intensivvårdsavdelning (IVA) på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.