Polestar planerar europeisk fabrik

Polestarchefen Thomas Ingenlath överväger att satsa på en ny europeisk fabrik tillsammans med storägaren Volvo Cars. Bild: Terje Pedersen NTB/TT

Ekonomi (TT)

Elbilstillverkaren Polestar planerar en ny fabrik i Europa ihop med storägaren Volvo Cars, uppger vd:n Thomas Ingenlath i en intervju med Dagens Industri.

Var i Europa den nya fabriken skulle kunna hamna vill han inte avslöja.

– Det är för tidigt ännu, säger han till tidningen.

Thomas Ingenlath och hans team planerar enligt intervjun för tre nya bilmodeller på tre år: SUV-arna Polestar 3 och 4 respektive det nya Kina-tillverkade flaggskeppet Polestar 5, som ska förses med ett batteri på 800 volt för snabbladdning.

Polestar 1 ska tas ur produktion redan i år, men expansionsplanerna är ambitiösa. Målet är att öka marknadsnärvaron från dagens 14 till 30 länder på två år.

Ett annat mål är att till 2025 tiofaldiga produktionsnivån från beräknade 29 000 bilar i år till 290 000 bilar.

Polestar planerar sedan tidigare även en introduktion på Nasdaqbörsen i New York, och ska i samband med det även göra en nyemission för att ta in drygt en miljard dollar.

Introduktionen ska göras via ett samgående med förvärvsbolaget Gores Guggenheim, som redan är noterat på Nasdaq. Denna plan måste dock godkännas av Gores Guggenheims ägare för att genomföras.