DEBATTEN OM SJUKSKRIVNINGARNA

Frånvaro tvingade Skistars vd att hoppa in som liftvakt

Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Rekordhög frånvaro hos Skistar tvingade vd Stefan Sjöstrand att hoppa in som liftvakt i helgen. Di har pratar med företag som dammsuger resurser och tvingas gå på sparlåga på grund av karantänreglerna.

– Det spelar ingen roll om du är börs-vd, alla är lika mycket värda. Vi hjälps åt. För mig personligen var det roligt och lärorikt, säger Stefan Sjöstrand.

Trots motgångarna har Skistars frånvarotopp från förra veckan halverats. Dessutom kan medarbetare som har andra funktioner rycka in. Även pensionerade medarbetare som bor kvar har meddelat att de gärna hjälper till, förklarar vd:n.

Frånvaron påverkar också brevbäring och paketdistribution där försändelser har försenats och sin tur lett till försenade provsvar.

– Västra Götaland har haft det allra tuffast sedan årsskiftet. Sedan ligger Stockholmsområdet högt i frånvaro. Det här är något som ställs på sin spets dagligen nu när frånvaron ökar, säger Agnes Karlsson, produktionsdirektör på Postnord.

Pierre Olsson, presschef på Schenker, med 28 terminaler i Sverige, bekräftar också en högre frånvaro än normalt.

– Arbetsbelastningen på de som varit friska har varit oerhört hög. Vi har tagit in extrapersonal på många platser och lyckats få ut i stort sett alla sändningar i tid, säger han.

Dagens industri: Skistars vd blev liftvärd när anställda satt i karantän