ARBETSKRAFTSINVANDRING

Högutbildad jurist i Syrien blev pizzabagare i Sverige

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Juristen Ibrahem Mohammed flydde till Sverige från krigsdrabbade Syrien. Nu jobbar han som pizzabagare för att försörja familjen.

Ibrahem Mohammed från Syrien byggde sig ett rikt liv med en examen i juridik, familj och flera bostäder. Men allt slets ur hans händer då kriget bröt ut och han påbörjade sin flykt 2013.

Idag jobbar hans som pizzabagare i i Hallands minsta stad och tätort Laholm, skriver DN.

Ibrahem Mohammed hör till de många högutbildade flyktingar som inte blir anställda i enlighet med sin kompetens, förklarar Micheline van Riemsdijk som forskar om högkvalificerade flyktingars integration på arbetsplatsen på Uppsala universitet.

De hinder som flyktingar stöter på är att omvandla utländska betyg eller att ens uppvisa intyg som bekräftar deras utbildningsbakgrund. Dessutom ställs de höga krav på det svenska språket mot den långa väntetiden som krävs för att vara berättigad att ta del av bland annat språkstudier.

Enligt Arbetsförmedlingens kommer det att saknas runt 100 000 personer med rätt kompetens i Sverige om fem år. Bland dessa finns de som utbildat sig till läkare, ingenjörer och it-tekniker.

Ibrahem Mohammed längtar efter att få bidra till det svenska systemet

– Som ett gammalt syriskt uttryck lyder: ”Vi vill inte att staten kliar våra ryggar.” Det kan vi göra själva, säger han till tidningen.

Dagens Nyheter: Utbildade juristen Ibrahem tvingades öppna en pizzeria