DET NYA ARBETSLIVET

Hybridarbete vanligt hos storbolagen efter pandemin

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Viljan att låta sina anställda fortsätta arbeta hemifrån efter pandemin varierar bland storbolagen. SvD har sammanställt en lista över 13 storbolag – och hur deras anställda får arbeta efter pandemin.

Flera företag ser 3:2-modellen, tre dagar på kontoret, två hemifrån, som den bästa att anamma efter pandemin. Bolag som Google och SEB ställer sig bakom den fördelningen, medan Spotify ger sina anställda total frihet i valet av arbetsplats. Apple är mer inställda på en återgång till kontoret. Tim Cook, bolagets vd, skrev nyligen till sina anställda att de förväntas arbeta minst 3 dagar på kontoret framöver.

H&M och Handelsbanken har ännu inte avgjort vilken lösning som blir permanent för deras anställda. Förra hösten beslutade H&M att max tjugo procent av personalstyrkan fick vara på kontoret samtidigt. Inom den närmsta framtiden fortsätter man följa den regeln, men om hemarbete blir en permanent lösning är inte avgjort.

För SSAB har hemarbete inte varit möjligt för medarbetare på produktionsanläggningarna. Men de kontorsanställda har arbetat hemma mycket, vilket varit uppskattat.

– Vi kommer försöka öka möjligheten till distansarbete, där det fungerar både för verksamheten och för den anställda, säger SSAB:s presschef Mia Widell till SvD.

SvD: ”Volvo: Svårt att ta beslut på koncernnivå”