DEBATTEN OM KORTARE ARBETSTID

Så många företagare varnar för kortare arbetsvecka − ”Driver upp inflationen”

Mariam Al-Zamami, vd och grundare av rekryterings- och bemanningsföretaget Nordisk Kompetens och Adam Brånby, delägare i familjeföretaget Woolpower. Bild: Mostphotos, Stefan Tell, Pressbild

I en ny undersökning varnar många företag för att en förkortad arbetstid skulle leda till minskad lönsamhet och produktion. Konsekvenserna blir fler arbetslösa och högre inflation. ”En onödig reform som bara skulle skapa fler hinder på arbetsmarknaden”, säger vd:n Mariam Al-Zamami till TN.

Socialdemokraterna har fört fram förslag om förkorta arbetsveckan från 40 till 35 timmar men kritiken har inte varit nådig från bransch- och arbetsgivarorganisationer. Nu kommer en undersökning som visar att även företagare oroar sig för att svåra konsekvenser kan drabba deras verksamhet och samhällsekonomin i stort.

AI-sammanfattning

Tre av fyra företag varnar för att kortad arbetstid ökar inflationen.

En majoritet av företagen säger att kortare arbetstid försämrar lönsamhet och produktivitet.

Många företag uppger att de skulle behöva höja priserna för att kompensera.

Kortare arbetstid leder enligt företagen till risk för ökad arbetslöshet.

Företagare uttrycker oro för minskad konkurrenskraft på internationella marknader.

Arbetsgivare ser reformen som onödig och menar den skapar problem snarare än förbättrar.

Läs mer

En stor majoritet av företagen bedömer i Svenskt Näringslivs företagarpanel att risken är stor för att kortad arbetstid skulle pressa upp inflationen. Hela 77 procent av företagen uppger att de kommer att tvingas höja försäljningspriset för att kompensera för produktionstappet och att det sannolikt skulle orsaka att inflationen tar fart.

− När företagen tvingas höja priserna för att täcka ökade lönekostnader leder det till att varor och tjänster blir dyrare. Detta driver upp inflationen vilket i sin tur påverkar köpkraften hos konsumenterna negativt, säger Adam Brånby, delägare i familjeföretaget Woolpower AB.

”Om en generell arbetstidsförkortning införs tvingas vi arbetsgivare att gå med en klump i magen.”

Mariam Al-Zamami är vd och grundare av rekryterings- och bemanningsföretaget Nordisk Kompetens och är också koncern-vd för ytterligare två bolag i rekryteringsbranschen. Totalt hanterar hon 60 medarbetare och hon menar att konsekvenserna för hennes bolag kan bli att hon tvingas anställa fler medarbetare.

− Arbetsvolymen minskar ju inte. Det är bara arbetstiden som minskar och då måste jag anställa fler personer. Det ökar kostnaderna och vi måste därför öka priset och det driver upp inflationen. Om en generell arbetstidsförkortning införs tvingas vi arbetsgivare att gå med en klump i magen och försöka lösa leveranserna ändå, säger Mariam Al-Zamami till TN.

Woolpower tillverkar varma underställ och förstärkningsplagg i sitt egenutvecklade material i fabriken i Östersund. Där tillverkas samtliga produkter, men företaget verkar på en global marknad med stenhård konkurrens.

− Våra kunder jämför pris, kvalitet och leveranstider med leverantörer från hela världen. Om vi får högre kostnader till följd av förkortad arbetstid, utan att kunna höja produktiviteten, blir våra plagg dyrare och det blir till exempel svårare för oss att vinna upphandlingar, säger Adam Brånby.

Måste minska produktionen

Av undersökningen framgår också att 60 procent av företagen skulle behöva öka övertidsarbete om kortad arbetsvecka införs samtidigt som lönsamhet, produktion och kundservice försämras kraftigt. 72 procent av företagen svarar att de inte skulle kunna bibehålla sin produktion med kortad arbetsvecka.

Adam Brånby exemplifierar med att om en sömmerska hos Woolpower hinner sy ett visst antal långkalsonger per vecka under 40 timmars arbete, men bara jobbar 35 timmar, produceras följaktligen färre plagg. För att nå samma volym måste företaget antingen anställa fler personer, vilket ökar kostnaderna, eller acceptera minskad produktion och därmed lägre intäkter.

− Båda alternativen ger högre kostnader per producerad vara och det är ohållbart i längden. Om en anställd jobbar 35 timmar i veckan istället för 40, men ändå får samma lön, innebär det att varje timmes arbete kostar mer för arbetsgivaren. Det påverkar självfallet företagets möjligheter att vara lönsamt och konkurrenskraftigt, säger Adam Brånby.

”Kan tvingas säga upp personal.”

Woolpower varnar för att minskad arbetstid inte bara driver upp inflationen utan också leder till ökad arbetslöshet eftersom många företag inte har marginaler att behålla både lönenivåerna och minska arbetstiden.

− När färre beställningar kommer in finns det inte arbete för alla våra anställda. Resultatet blir minskad personalstyrka. Det innebär att vi kan tvingas säga upp personal eller dra ner på nyrekryteringar. Istället för att skapa en bättre arbetsmiljö riskerar lagen att leda till raka motsatsen med färre arbetstillfällen och ökad osäkerhet för anställda, säger Adam Brånby.

”Ett dyrt experiment som Sverige inte har råd med.”

Mariam Al-Zamami håller med om att arbetslivet skulle bli ännu mer rörigt.

− Förkortad arbetstid är en onödig reform som bara skulle skapa fler hinder på arbetsmarknaden. Jag som verkar i bemanningsbranschen och har kontakt med många arbetsgivare har sett på nära håll hur arbetslivet förändrats kraftigt under pandemin med distansarbete. Arbetslivet har alltså redan gått igenom en rejäl resa och så kommer det här, säger hon och fortsätter:

– Jag tror inte att en generell förkortning av arbetstiden leder till bättre balans mellan arbete och fritid, varken för medarbetare eller arbetsgivare. Det kommer tvärtom att bli ännu mer stökigt för alla.

Adam Brånby menar att förslaget kan slå undan benen för både svenska företag och arbetstagare.

− Att lagstifta om en generell förkortning av arbetstiden utan att ta hänsyn till branschernas olika förutsättningar är ett oansvarigt och dyrt experiment som Sverige inte har råd med, varken ekonomiskt eller socialt, säger han.