AVTALSRÖRELSE
Hamnstrejken har inletts – ”Får stora konsekvenser för Sverige”
Klockan 12 på onsdagen inledde utbrytarfacket Hamnarbetarförbundet sin första strejkdag. Detta trots att det största facket i hamnarna, Transport, redan har tecknat avtal med arbetsgivarsidan. ”Det innebär att en mycket liten grupp tar sig makten att stoppa godsflöden till och från Sverige”, säger Johan Grauers på Sveriges Hamnar.
Den första av Hamnarbetarförbundets många varslade konfliktdagar har nu inletts. Även Transport hade tidigare varslat om konflikt i hamnarna, men kvällen innan den konflikten skulle bryta ut tecknade Transport och Sveriges Hamnar kollektivavtal, Hamn- och stuveriavtalet. Det avtalet är huvudavtalet i hamnarna, medan Hamnarbetarförbundets är ett så kallat hängavtal, som alltså ska vara likalydande med huvudavtalet.
– Vi har nu ett gällande kollektivavtal på plats med vår LO-motpart Transport. Det ger lönehöjningar och villkor i nivå med alla andra branscher på svensk arbetsmarknad. Detta avtal gäller för alla hamnarbetare i Sverige, oavsett medlemskap i facklig organisation, säger Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar, i en kommentar och fortsätter:
– Vi har sedan 2019 erbjudit Hamnarbetarförbundet ett likalydande andrahandsavtal, vilket ger HF fackliga rättigheter enligt svensk lag. De har skrivit på andrahandsavtal tre gånger tidigare, men väljer nu i stället att gå till strejk.
Hamnarbetarförbundet är, tillsammans med Syndikalisterna, det fackförbund som har genomfört flest konflikter i Sverige de senaste decennierna. Förbundet, som har ett tusental medlemmar, representerar en minoritet av hamnarbetarna i de svenska hamnarna, där Transportarbetareförbundet, med 55 000 medlemmar, är det största fackförbundet.
– Det innebär att en mycket liten grupp tar sig makten att stoppa godsflöden till och från Sverige, vilket får stora konsekvenser för Sveriges ekonomi och beredskap. Sverige är ett litet land som är helt beroende av att import- och exportflödena i våra hamnar fungerar. I synnerhet i dessa exceptionellt oroliga tider på världsmarknaden och när det råder ett allvarligt säkerhetsläge så är hamnarna extra sårbara, säger Johan Grauers.
Hamnarbetarförbundet har varslat om ytterligare konflikter. Det handlar om ett antal strejker som inleds redan under torsdagen och pågår under olika dagar och i olika hamnar fram till och med 5 juni. Utöver det har förbundet varslat om så kallade sympatiåtgärder på ett antal bemanningsföretag.