TESLAKONFLIKTEN

Jacke om Teslakonflikten: "Det är inte rimligt”

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv. Bild: Kate Gabor

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke riktar stark kritik mot LO-förbundens konflikt med Tesla. Bolaget har trots allt rätt att avstå kollektivavtal – något annat vore orimligt, menar han i en Di-intervju.

På fredag planeras flera lagda sympativarsel träda i kraft. Ett beslut som saknar rim och reson i en arbetsmarknadsmodell som ska säkra arbetsfred, menar Jan-Olof Jacke.

– Det är dålig reklam för Sverige och det är inte bra för förtroendet för den svenska modellen. Jag ser ingen vinnare om det skulle bli resultatet, säger han till Dagens industri.

Det måste vara Teslas val att ansluta sig till kollektivavtal. Parternas uppgift är att göra avtalen så attraktiva så att bolagen vill ansluta sig.

Vidare ser han en oroväckande trend av sympativarsel i bolag med kollektivavtal. Det manar till en grundlig översyn av modellen mellan fack och arbetsgivare.

– När den här specifika konflikten är över behöver vi fundera över tillsammans med parterna hur man ska utveckla både konfliktregler och sympatiåtgärder, säger han.

Dagens industri: Jacke ger sig in i Teslabråket: ”Det är inte rimligt”