ARBETSKRAFTSINVANDRING

Hotellchefen om nya lagen: ”Blir personliga tragedier”

”Det är många som arbetar hos oss som inte är EU-medborgare”, säger Emma Carlsten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

På Quality Hotel The Weaver jobbar medarbetare från hela världen. "De berikar oss", säger hotellchefen Emma Carlsten, som direkt ser hur hårt lönegolvet slår mot hennes medarbetare och verksamheten.

Frågan om regeringens lönegolv vid arbetskraftsinvandring upprör företagare runt om i landet. En av dem som är upprörd är Emma Carlsten. Hon är hotellchef på Quality Hotel The Weaver i Mölndal. Av hotellets ungefär 50 tillsvidareanställda medarbetare är det flera som riskerar att drabbas av lönegolvet.

− Det är det som är så upprörande – att det är individer som drabbas. Det blir personliga tragedier, säger hon och fortsätter:

− För mig personligen så handlar det såklart om de enskilda medarbetarna. Personer vars arbets- och uppehållstillstånd är knutet till deras anställning hos oss. Som är människor som jag har en relation till och som har arbetat här länge. Deras villkor ändras plötsligt radikalt. Det känns verkligen!

”Om jag lägger ut en annons att jag söker medarbetare till housekeeping, så är det inte ju inte många svenska ungdomar som svarar på den annonsen.”

Hon understryker att alla medarbetare på hotellet arbetar där på samma villkor.

− Alla som arbetar hos oss omfattas av kollektivavtal, men hela vår lönesättning sätts ur spel av ett sånt här beslut.

Enligt Emma Carlsten är hotellet beroende av att kunna anställa människor från tredje land.

– De medarbetarna utgör en betydande del av vår medarbetarskara, framför allt när det gäller okvalificerade yrkesgrupper. Det är många som arbetar hos oss som inte är EU-medborgare.

Vilka yrkesgrupper rör det sig om?

− Framför allt är det housekeeping, men även frukost och disk, säger Emma Carlsten.

− Om jag lägger ut en annons att jag söker medarbetare till housekeeping, så är det inte ju inte många svenska ungdomar som svarar på den annonsen.

Många av medarbetarna från tredje land jobbar med housekeeping, enligt Emma Carlsten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Men det är inte lätt att anställa någon från tredje land som inte redan har arbetstillstånd i Sverige. Ingen ger sig in i den processen om det finns alternativ, menar Emma Carlsten.

− Det har ju aldrig varit enkelt att få arbetstillstånd på det sättet, för en sådan tjänst måste utlysas enligt konstens alla regler. Sedan ska det godkännas av facket och omfattas av alla villkor. Det är inte bara att komma hit och börja jobba, säger hon.

Samtidigt understryker hon hur viktigt det är med mångfald på hotellet och inom hela koncernen Strawberry, som Quality Hotel The Weaver tillhör.

− Vi har ju medarbetare från världens alla hörn. Det berikar ju våra verksamheter. Det är en styrka vi har och något vi är stolta över.

Hur upplever du att dina medarbetare ser på den här frågan?

− Med stor oro, säger Emma Carlsten.