KOMPETENSKRISEN

Kan inte rekrytera trots topplöner – ”Finns inte vi så stannar Sverige”

”Branschens svårigheter att rekrytera är allvarliga”, säger Albin Nilsson. Bild: Mostphotos, Pressbild

För STB Ställningsbyggarna är kompetensbristen akut. Vd:n Albin Nilsson varnar för att det kommer att drabba samhället i stort. ”Vi ställningsbyggare har en samhällskritisk funktion”, säger han.

STB Ställningsbyggarna i Bestorp AB i Linköping är ett mindre ställningsföretag med ca 20 anställda som har varit i branschen i tio år. De senaste fem åren har företaget haft en stadig omsättningsökning på cirka 20 procent per år.

­– Vi omsätter mellan 35 och 40 miljoner kronor per år och vi skulle kunna öka omsättningen med ytterligare tio miljoner om jag bara hade 4-6 duktiga ställningsmontörer till, säger vd Albin Nilsson.

Att hitta kompetens är något som hela branschen brottas med. Nationellt behövs drygt 500 nya ställningsbyggare om året för att hålla dagens nivå. Bara i Östergötland fattas idag över 100 ställningsmontörer.

– Branschens svårigheter att rekrytera är allvarliga. Vi ställningsbyggare har en samhällskritisk funktion. Vi är en viktig del i alla byggprojekt oavsett om det handlar om underhåll och utveckling av energiförsörjning, infrastruktur eller industrier. Finns inte vi så stannar Sverige, konstaterar Albin Nilsson.

Han ser ingen ljusning vad gäller kompetensförsörjningen.

– När kriget i Ukraina är slut kommer vi att få oerhört svårt att få hit gästarbetare från bland annat Baltländerna. Många kommer i stället prioritera att hjälpa till med återuppbyggnaden av Ukraina. Framför allt kommer det att påverka industrierna och energibolagen i norr, där stora delar av industriernas underhållsstopp bemannas med utländsk arbetskraft.

Två vägar att gå

Det finns två vägar för att bli ställningsmontör: antingen genom att gå bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning husbyggnad eller genom att välja en riktad vuxenutbildning. Ett yrkesbevis krävs samt 30 månaders arbetsplatsförlagd kvalificeringstid. För att fler ska välja att utbilda sig behövs bättre kunskap om yrket, menar Albin Nilsson.

– Jag är ofta ute på gymnasieskolorna i vår region och informerar om vårt yrke. Jag upplever att det många gånger saknas vilja hos lärarna att lyfta ställningsmontör som yrkesval, ofta i brist på kunskap. Skolorna har fullt fokus på trä, betong, mur eller måleri som inriktning. Jag tror inte att det ens är fem i hela landet som idag läser inriktningen husbyggnad, säger han.

”Finns inte vi så stannar Sverige.”

Men allt ligger inte bara på utbildningssystemet. Hela branschen har ett jobb att göra för att förändra synen på branschen och höja statusen på yrket, menar Albin Nilsson.

– Branschen framställs ibland som tung, smutsig och till och med kriminell i vissa avseenden. Men den utvecklas ständigt och har idag stort fokus på arbetsmiljö, nya material och hjälpmedel så myten om att det är ett tungt arbete vill jag verkligen slå hål på. Att man dessutom efter lärlingstiden kan ha en månadslön på runt 40 000 kronor kanske inte heller många vet, säger han.

Certifieringen garanterar seriositet

Precis som STB har gjort så väljer allt fler ställningsföretag att bli auktoriserade av branschorganisationen STIB. Certifieringen innebär att företaget klassas som en seriös aktör, har tydliga rutiner och utbildningsinsatser samt genomgår externa kontroller och revisioner varje år.

– STIB-auktoriseringen är ett sätt för branschen att sortera bort oseriösa aktörer. Dessutom har hela certifieringsprocessen varit otroligt utvecklande för vår verksamhet.

Med bättre rykte för branschen hoppas Albin också att det ska gå att locka fler kvinnor till yrket.

– Just nu har vi två kvinnor anställda hos oss. En av dem blev nyligen utsedd till årets ställningsbyggarlärling av STIB, viket är fantastiskt roligt.