AVTALSRÖRELSE

LO hotar med storkonflikt igen – ”Oacceptabelt”

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson och Almegas arbetsmarknadspolitiske chef Stefan Koskinen. Bild: Kate Gabor, Robin Haldert/TT, Mostphotos

Nyligen varslade Kommunal Almega om konflikt på RUT-området. Nu meddelar LO att samtliga LO-förbund förbereder så kallade sympativarsel. ”Svårt att förstå LO:s inställning”, säger Stefan Koskinen på Almega.

På onsdagsförmiddagen la Kommunal ett strejkvarsel mot Almega Tjänsteförbunden. Varslet, som rör hemserviceområdet, det vill säga det så kallade RUT-området, är ett av flera varsel som LO:s största fackförbund har lagt i årets avtalsrörelse.

Men konflikten kan bli större än det första varslet. Nu väljer LO att ta till ett av de mest kritiserade strejkvapnen på svensk arbetsmarknad: Sympativarsel.

− På måndag kommer det att komma flera strejkvarsel, det kommer att slå brett, även mot andra arbetsgivarförbund, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till TT.

”Medlingsinstitutet är tydligt med att det inte går att strejka sig till mer än märket, men trots det hotar LO med storstrejk.”

− Vi tänker inte driva upp inflationen, men vi kräver en låglönesatsning.

Kommunals ursprungliga varsel handlar om den så kallade låglönesatsningen i årets industriavtal. Det är det kravet som LO väljer att ställa sig bakom.

Beklagar hotet

Almegas arbetsgivarpolitiska chef Stefan Koskinen beklagar LO:s hot.

− Det är oacceptabelt. Medlingsinstitutet är tydligt med att det inte går att strejka sig till mer än märket, men trots det hotar LO med storstrejk, säger han till TN.

− Det här sätter fingret på de helt oreglerade konfliktbestämmelserna i Sverige, säger Stefan Koskinen.

Han menar att möjligheten till sympativarsel inte står i proportion till vad den ursprungliga tvisten handlar om. Enligt honom är det alldeles för enkelt för fackförbund att skapa stora problem med den typen av varsel.

− Det måste bli en diskussion om det här. Nu riskerar vi att få konflikter på flera av de avtalsområden som redan har tecknat avtal på märket, säger han.

Alla avtal på märket

I årets avtalsrörelse ligger industrins lönenormering, alltså det så kallade märket, på 7,4 procent över två år. Hittills har alla avtal i årets avtalsrörelse landat på märket. Och det är också det som Almega har erbjudit Kommunal, enligt Stefan Koskinen. Han säger att Almega är beredda att möta låglönesatsningen, men han påtalar att det kommer att kosta mer och att det därför krävs avräkningar tillbaka.

− Den exportinriktade sektorn ska vara löneledande i Sverige. Det är därför industrin sätter märket, säger han och fortsätter:

− Det är svårt att förstå LO:s inställning.

Som TN tidigare har rapporterat är Kommunal det fackförbund som har lagt flest varsel i årets avtalsrörelse. I samband med Kommunals varsel mot Gröna arbetsgivare i juni varslade ett antal LO-förbund om sympatistrejker, vilket även då innebar en risk för storkonflikt. Samtliga avtal har dock till slut landat på industrins så kallade märke.

Om Kommunals varsel

Tolv arbetsgivare på 19 arbetsplatser är varslade om strejk. Kommunals varsel omfattar medlemmar som arbetar med servicearbete som utförs i hemmet exempelvis RUT-städ. Varslet innebär strejk och nyanställnings-, inhyrnings-, övertids- och mertidsblockad på ett antal arbetsplatser. Om parterna inte kommer överens bryter strejken ut den 13 oktober klockan 12.