DEN SVENSKA INTEGRATIONEN

Butiken blev integrationssuccé – "Förödande tycka synd om människor"

Bild: Sören Andersson

Ica-handlaren har arbetat med integration i över 30 år. Genom sin butik har han hjälp tusen personer ut på arbetsmarknaden. ”Allt bygger på förståelse ”, säger han.

– Det är förödande att tycka synd om människor. Vi behöver ställa krav och ha förväntningar. Då går det att skapa en stolthet, säger Jonas Berg som startade Ica Maxi i Södertälje 2005 och har drivit och utvecklat butiken sedan dess.

Under dessa 16 år har i runda tal 1 000 praktikanter i en blandning mellan skolungdomar, yrkespraktikanter och långtidsarbetslösa fått en ofta helt avgörande kontakt med arbetslivet genom Jonas Bergs ständigt pågående integrationsprojekt. De 20 första praktikanterna knöts till butiken redan innan den hade öppnat.

– Mellan 50 och 60 personer har genom årens lopp fått jobb här hos oss den vägen. För de övriga har praktiken blivit en påfart till arbetsmarknaden, berättar han.

Integration genom handling istället för en massa vackra ord är en filosofi som alltid har genomsyrat Jonas Bergs arbetssätt. Det började med en BP-mack i Vårberg 1989 och har sedan fortsatt med en rad olika butiker i och i närheten av Stockholm, hela tiden i områden som brukar kallas utsatta.

Förståelse för varandra

– Jag har alltid varit samhällsengagerad och har en förmåga att bli kompis med i stort sett vem som helst. Allt bygger på förståelse för varandra. I grunden är vi likadana. Jag tycker att utgångspunkten ska vara att säga ja. Blir det inte hundraprocentigt bra från början får man göra om och göra rätt, säger Jonas Berg.

En ledstjärna för honom är att se möjligheterna hos var och en och att tro på allas vilja att göra rätt för sig.

Är det då ekonomiskt lönsamt att arbeta med integration? Eller är det kanske ren snällhet som ligger bakom Jonas Bergs engagemang?

– Det finns absolut ingen motsättning mellan att göra gott och att tjäna bra med pengar. Tvärtom är det ena en förutsättning för det andra.

"Det finns absolut ingen motsättning mellan att göra gott och att tjäna bra med pengar. Tvärtom är det ena en förutsättning för det andra”, säger Jonas Berg. Bild: Sören Andersson

Jonas Berg menar att övertygelsen om alla människors lika värde har lagt grunden till en arbetsplats med mycket lojala medarbetare.

– Vi är toleranta mot varandra, har minimala problem med mobbning och dylikt och vi har kul på jobbet, säger han.

Integrationsarbetet har naturligtvis en positiv påverkan på Södertälje som kommun.

Livsfarliga grabbar

– Unga arga grabbar är livsfarliga, men den som har ett jobb sätter inte eld på bilar. Fler föräldrar kommer in på arbetsmarknaden och blir på det sättet förebilder för sina barn. Kommunen får fler skattebetalare, säger Jonas Berg.

Han har inspirerat ett antal andra Ica-handlare och också en del företagare i andra branscher.

– Det är en ödesfråga för Sverige att få så många som möjligt i arbete. Alla kan inte plugga på högskolan. Det behövs också enkla jobb. Här kan vi göra skillnad. Jag ser mig själv som ”möjliggörare”. Det är klart att jag mår bra av och blir lycklig av att vara med och göra det möjligt för människor att utvecklas och att känna sig stolta över sina jobb, säger Jonas Berg.

”Jag brukar säga att du ska anstränga dig och visa framfötterna”, säger Manuel Bepathe om när han, som själv började på Ica som praktikant, ska introducera nya praktikanter. Bild: Sören Andersson

Manuel Bepathe kom från Turkiet till Sverige och Södertälje som treåring tillsammans med sin mamma och sina fyra syskon.

– Min pappa dog när vi var kvar i Turkiet. Det var mycket tufft för mamma som skulle försörja hela familjen, säger han.

Hans ambitioner var höga från första början.

– Jag gick på handelsprogrammet på gymnasiet och praktiserade på Ica Maxi. Sedan hade jag helgjobb samtidigt som jag pluggade.

Nu har Manuel Bepathe varit anställd på Ica Maxi i 14 år.

Beredd att jobba hårt

– Det har känts bra hela tiden. Jag är en person som är beredd att jobba hårt för att komma framåt, säger han.

Idag är Manuel Bepathe driftledare på kolonialavdelningen och får ofta ta hand om praktikanter och hjälpa dem till rätta.

– Jag brukar säga att du ska anstränga dig och visa framfötterna. Det kan du ha nytta av längre fram när Ica söker folk. Då kanske man har just dig i åtanke.

Manuel Bepathe liknar sin arbetsplats vid ett höghus.

– Huset måste ha en bra grund så att det inte rasar. Det är samma sak med en arbetsplats. Vi fungerar ungefär som en familj som bygger ett hus och samtidigt har roligt tillsammans.

”Jag har lärt mig jobbet från grunden och fick tidigt ett stort ansvar. Det gör att man växer som människa”, säger Lamees Al-salihi. Bild: Sören Andersson

Lamees Al-salihi flydde från Irak till Södertälje tillsammans med sina tre små döttrar 2010. Hennes man hade kommit hit ett år tidigare. Omställningen blev total i det nya hemlandet med ett främmande språk, en annorlunda kultur och med yrkesarbete för första gången i livet. Genom ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och livsmedelshandeln i Södertälje kunde hon så småningom påbörja en fyra månader lång utbildning med en dag teori per vecka och fyra dagar praktik.

Drömpraktik på Ica

– Jag fick min drömpraktik här på Ica Maxi. Det betydde väldigt mycket, säger Lamees Al-salihi.

Efter praktiken kunde hon fortsätta på ett sommarjobb som sedan övergick i en efterlängtad tillvidareanställning. Sex år har gått sedan dess.

– Alla har tagit så väl hand om mig. Jag har lärt mig jobbet från grunden och fick tidigt ett stort ansvar. Det gör att man växer som människa, menar Lamees Al-salihi.

SFI gav henne lite grundläggande språkkunskaper, men det verkliga lyftet kom på jobbet.

Precis som Manuel Bepathe är hon nu driftledare på kolonialavdelningen. Lamees Al-salihi har målet klart för sig i den fortsatta karriären på Ica Maxi.

– Jag vill bli säljledare och få ett ännu större ansvar. Det är jag inte redo för än. Först behöver jag mer erfarenhet.

Hennes råd till unga människor, kanske till de egna döttrarna, är att anstränga sig i skolan.

– Var beredd på att du måste kämpa. Ingenting är gratis. Tänk på att om du ger lite får du lite tillbaka, men om du ger mycket får du mycket tillbaka, säger Lamees Al-salihi.