AVTALSRÖRELSE

Transport varslar om taxi-strejk – ”Olyckligt”

Annika Nordin, förhandlingschef på Biltrafikens Arbetsgivareförbund.

Arbetsmarknad (TT)

Transport varslar om strejk och blockad inom taxinäringen. Det riskerar att försvåra branschens återhämtning, menar Biltrafikens Arbetsgivareförbund.

Enligt ett pressmeddelande från Transport har parterna inte mötts i frågorna om högre löner, fördelningen av löneutrymme utifrån erfarenhet samt hur garantilönen ska räknas upp.

Biltrafikens Arbetsgivareförbund menar att varslet är olyckligt med tanke på den utsatta situation som taxibranschen befinner sig i efter pandemin.

– Taxinäringen drabbades hårt av pandemin och det här varslet riskerar att försvåra branschens återhämtning. I förlängningen kan varslet leda till färre jobb och högre priser för taxitjänster, säger Annika Nordin, förhandlingschef på Biltrafikens Arbetsgivareförbund, i ett uttalande.

Annika Nordin betonar att parterna har det så kallade Märket att gemensamt utgå ifrån och som tar ansvar för den svenska arbetsmarknaden och dess konkurrenskraft.

– Vi har stor respekt för Medlingsinstitutets uppdrag och välkomnar möjligheten att hitta en väg framåt som värnar den svenska modellen, säger hon.

Varslet omfattar Svenska Transportarbetareförbundets medlemmar och innebär blockad mot nyanställning, inhyrning, övertids - och mertidsarbete.

Åtgärderna riktas mot samtliga medlemmar i Biltrafikens Arbetsgivareförbund med start fredagen den 25 augusti 2023 klockan 04.00. I andra steget varslar Transportarbetarförbundet om strejk på vissa uttagna medlemsföretag. Det träder i kraft måndagen den 4 september klockan 04.00.

Strejkvarslet berör totalt sex taxibolag i orterna Varberg, Helsingborg, Malmö, Lund, Ystad, Kristianstad, Västervik, Örebro, Göteborg, Grästorp, Vara, Nossebro, Tjörn och Trollhättan.