KOMPETENSKRISEN

Koldioxidinfångning hotas av kompetensbrist

Karin Comstedt Webb, vice vd på Heidelberg Materials, och Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten. Bild: TT

Heidelberg Materials vill bygga en fabrik i Slite för att fånga in koldioxid. Hundratals nya medarbetare skulle kunna anställas – om det inte vore för kompetensbristen. Nu riskerar planen att falla. ”Här behöver politikerna verkligen steppa upp", säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten till P4 Gotland.

Heidelberg Materials (tidigare Cementa) skulle kunna anställa hundratals nya medarbetare för att utveckla arbetet med att fånga in koldioxid vid sin anläggning i Slite. Men det går inte – för kompetensen finns inte på Gotland. Nu efterlyser företageet och och Industriarbetsgivarna ett bättre samarbete med med politikerna för att lösa frågan om kompetensbristen.

– Om man kommer hit och ska jobba i industrin, var ska man bo och hur många utbildningsplatser finns det här? Här behöver politikerna verkligen steppa upp, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna till P4 Gotland.

– Egentligen måste vi låsa in oss i ett rum och inte komma ut förrän man har den gemensamma målbilden klart för sig, säger Karin Comstedt Webb, vice vd på Heidelberg Materials.

P4 Gotland: Hundratals jobb till Slite – men svårt att hitta personal