DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Almega protesterar mot ”samhällsfarligt” strejkvarsel

Almega Säkerhetsföretagen protesterar mot varsel om strejk för säkerhetspersonal. Bild: Tim Aro/TT

Almega Säkerhetsföretagen lämnar in en formell protest mot Transports strejkvarsel som kan slå mot flygtrafik och kärnkraft.

Transport har varslat om strejk i två etapper. De första stridsåtgärderna träder i kraft 28 juni klockan 00.00. De omfattar nyanställnings-, inhyrnings-, övertids- och mertidsblockad för samtliga företag inom Säkerhetsföretagens avtalsområde.

Det andra varslet träder i kraft 3 juli klockan 03.00. Då tas medarbetare på Securitas på Landvetters och Bromma flygplatser samt medarbetare på Avarn Security på Arlanda flygplats och Ringhals kärnkraftverk ut i strejk.

Nu lämnar Almega Säkerhetsföretagen in en formell protest mot delar av strejkvarslet i den andra etappen. Enligt Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega är strejken samhällsfarlig.

”Vi uppmanar om att inskränka varslet, ta ansvar och försöka undvika att det här får samhällskritiska konsekvenser”, säger han till Sveriges Radio.

När det gäller flygtrafiken kräver Almega att facket begränsar varslet så att bland annat ambulans, räddningstjänst, försvar och regeringen kan genomföra sina flygningar.

När det gäller Ringhals kärnkraftverk kräver Almega att strejken stoppas helt så att olyckor och sabotage kan förebyggas.

”Man kan inte lägga ett varsel mot det här. Är det så att Transport inte drar tillbaka det här så kommer vi beordra skyddsarbete. Ett kärnkraftverk måste alltid få skydd, ytterst av militär och polis om det är det som krävs”, säger Jonas Stenmo till Sveriges Radio.

Almega vill ha överläggningar med Transport under tisdag eller onsdag.

Sveriges Radio: ”Almega lämnar in protest mot Transports strejkvarsel: ”Samhällsfarlig”