AVTALSRÖRELSE

Strejkvarslet skjuts upp

Öresundstågen riskerar bli stående. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

LO-facket Seko skjuter upp varslet om tågstrejk till på måndag. Beslutet har tagits på inrådan av medlarna, enligt ett pressmeddelande från facket.

LO-facket Seko skjuter upp varslet om tågstrejk till på måndag.

Beslutet har tagits på inrådan av medlarna, enligt ett pressmeddelande från facket.

Almega Tågföretagen är positiva till beslutet. Förhandlingarna fortsätter under helgen för att hitta en gemensam lösning och ett nytt kollektivavtal för spårtrafiken.

”Förhandlingarna har pågått i flera månader, nu senast med hjälp av oberoende medlare. Tågföretagen har varit samarbetsinriktade under hela processen och kommit med nya, konstruktiva förslag för att komma vidare. Vi är övertygande om att vi tillsammans kan lösa de utmaningar som finns i branschen. Men det kräver att vår motpart har samma målsättning och tar ansvar så att vi kan teckna ett nytt kollektivavtal för spårtrafiken”, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Tågföretagen i en skriftlig kommentar.

Strejken skulle annars ha inletts i dag klockan 15. Först i fackets trestegsraket låg bland annat Öresundstågen som till stora delar skulle ha stannat i eftermiddag när lokförarna i sådana fall hade lagt ner arbetet.

"Bedömningen är att det fortfarande finns utrymme att förhandla. Frågorna det förhandlas om är komplexa och alla parter bedömer att mer tid skulle kunna lösa upp knutar. Nu fortsätter förhandlingarna med vår motpart, och med medlarna tillgängliga i processen", skriver Seko.

Förhandlingarna handlar bland annat om schemafrågor där facket krävt bättre framförhållning.

Därmed skjuts även de andra stegen i strejkvarslet fram. Steg två inleds i stället den 19 maj (i stället för 15 maj) och steg den 22 maj om ingen uppgörelse har nåtts innan dess.

Information: Strejkvarsel berör pendeln: Så går tågen från 12 maj