KOMPETENSKRISEN

Ny analys: Ingenjörer heta på arbetsmarknaden

Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef och chefsekonom på Sveriges Ingenjörer. Bild: Pressbild

Ingenjörer är bland de mest eftertraktade på svensk arbetsmarknad. Det visar en arbetsmarknadsbedömning som Sveriges Ingenjörer har gjort.

– Konjunkturlägen kan alltid skifta men en ingenjörsutbildning är en bra investering med goda utsikter vad gäller jobbmöjligheter. En fortsatt stark och snabb teknikutveckling bidrar till att ingenjörernas insatser kommer vara betydelsefulla för både ekonomisk utveckling och för omställningen mot ett hållbart samhälle, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef och chefsekonom på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Sveriges Ingenjörer har gjort sin bedömning nu eftersom antagningarna till högskolan börjar i dagarna. Enligt förbundet har antalet ingenjörer vuxit kraftigt över tid, men samtidigt kommer efterfrågan också växa och motsvara den ökande tillgången.

– Årligen examineras mellan 6 000 och 7000 ingenjörer per år i Sverige. Det är en värdefull kompetenspool för de många arbetsgivare som har stora tekniska kompetensbehov. Det gäller att både ha vässade rekryteringserbjudanden och utvecklade introduktionsmöjligheter för att attrahera dessa välutbildade ingenjörer, säger Johan Kreicbergs.

Pressmeddelande: Goda framtidsutsikter för ingenjörer