DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Företagaren: ”Det måste löna sig att jobba”

”Vi ser alldeles för många som hellre stannar hemma än jobbar för att det inte lönar sig”, säger Christina Nilsson, vd på Meritum i Sverige.

Christina Nilsson är vd på Meritum i Sverige med huvudkontor i Sölvesborg och cirka 60 anställda. Hon vittnar om hur svårt det är att få arbetslösa att vilja arbeta.

– Det måste löna sig att jobba. Vi ser alldeles för många som hellre stannar hemma än jobbar för att det inte lönar sig. Ingen människa utvecklas genom att gå hemma. Jag har haft flera intervjuer där kandidaten tackar nej till jobb trots att de inte har några andra alternativ. Bekvämligheten är alldeles för hög samtidigt som många arbetsgivare behöver mer personal och är beredda att anställa, säger hon.

Ett nytt jobb innebär många möjligheter.

– Vi skapar mer utanförskap och kriminalitet om detta inte ändras. Unga måste får fler chanser till jobb och vi arbetsgivare måste få bättre förutsättningar för att anställa. Ett jobb kan innebära sociala kontakter och språkinlärning för de som behöver. Aktiviteter som utvecklar människor och bidrar i samhället, säger Christina Nilsson.

Svenskt Näringsliv: ”Det måste löna sig att jobba”