DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

YH-utbildningar jackpot för Härnösand

Miljöföretaget Agtiras verksamhetschef Pontus Lamberg. Bild: Privat

Tre nya YH-utbildningar startas i Härnösand. ”Det här är efterlängtat. Vi har länge haft svårt att rekrytera de ingenjörer som vi har behov av”, säger miljöföretaget Agtiras verksamhetschef Pontus Lamberg.

Härnösand är hemort för ett flertal yrkeshögskoleutbildningar (YH) och efter årsskiftet tillkommer tre nya utbildningar, på vardera 400 poäng. Det handlar om distansutbildningar till akvaponiingenjör och stadsodlare samt DevSecOps Engineer (kombination av drifttekniker och systemutvecklare).

För Agtira som utvecklar odlingssystem för fisk och grönsaker i stadsmiljöer, bland annat inne på livsmedelsbutiker, är det positivt att både utbildningen till akvaponiingenjör och till stadsodlare kommit till stånd.

– Det här är goda nyheter för oss. Fram till nyligen har utbudet av den här typen av utbildningar varit noll och ingenting i Sverige. Traditionell utbildning till trädgårdsmästare finns, men vi som arbetar med akvaponi och urban odling har fått söka efter kompetens utomlands, alternativt lära upp vår personal från grunden. Men akvaponiingenjörer utbildas nu i Norrtälje där man nyss kommit igång och med start i höst även i Härnösand, säger Pontus Lamberg.

Svenskt Näringsliv: Kompetensbristen är ett stort dilemma för Agtira