FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Pilotavtal klart – strejken avslutas: ”Väldigt glada”

Anko van der Werff, VD och koncernchef för SAS, och Carsten Dilling styrelseordförande i SAS. Bild: Lars Schröder /TT

Ekonomi (TT)

Piloterna och SAS har nått en överenskommelse om nya kollektivavtal avtal som sträcker sig över fem och ett halvt år, bekräftar SAS och pilotfacken.

Det innebär att strejken avslutas.

Strax före klockan 03.30 i natt stod det klart att parterna nu är överens.

– Det har varit tuffa tider, men de är över nu. Och nu är vi väldigt glada över överenskommelsen och att alla har skrivit under den, säger vd Anko van der Werff till TT på tisdagsmorgonen.

SAS verksamhet har dragit i gång igen och förhoppningen är att dagens flighter ska kunna avgå som planerat.

– Jag mår jättedåligt över de senaste veckorna. Vi tycker strejken var onödig och att vi hade kunnat lösa det här på ett annat sätt. Det har varit mycket skadligt för vårt företag och vi har förlorat väldigt mycket pengar, men framförallt har vi upprört många resenärer under processen.

Även från fackligt håll håll är man nöjd med att strejken har blåsts av.

"Piloterna har säkrat viktiga genombrott. 450 piloter som sagts upp under coronapandemin har garanterats återanställning och pilotföreningarnas kollektivavtal kommer att gälla även i de nya bolagen SAS Connect och SAS Link", skriver pilotföreningen SAS Pilot Group (SPG) i ett pressmeddelande.

Stora förluster

Enligt SAS har flygstoppet inneburit förluster på mellan 100–130 miljoner kronor per dag och påverkat uppemot 30 000 passagerare varje enskilt dygn.

TT: Hur kommer det sig att strejken höll i sig så pass länge?

– Det har ju varit en väldigt svår och komplicerad förhandlingsprocess, men för SAS del har det här handlat om bolagets överlevnad. För oss var det livsnödvändigt att vi fick avtal som fungerade och gjorde att vi kan bli konkurrenskraftiga i framtiden och att avtalen möjliggör för oss att ta in externt kapital, det är helt avgörande för vår framtid, säger Karin Nyman.

Enligt bolagets vd tjänar överenskommelsen båda parter väl. Att det nya kollektivavtalet sträcker sig i över fem och ett halvt år är särskilt positivt för SAS.

– För SAS möjliggör den de besparingar som ligger i linje med i vår omvandlingsprocess, säger van der Werff.

– Det ger oss väldigt mycket säkerhet. Internt och extern tror vi att det kommer att hjälpa oss att hitta en investerare.

Investerarsamtal återupptas

TT: Hur ser ni på chanserna att hitta investerare nu?

– Det är ingen överraskning att investerarna inte var så sugna på att föra de konversationerna under strejken.

– Det som händer nu är att jag kommer nu att återuppta samtalen med de potentiella investerarna.

Att parterna nu träffat ett avtal välkomnas av Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen och Svenska Flygbranschen.

– Att parterna nu nått en överenskommelse är en bra sak, den innebär slutet för en konflikt som inte varit positiv för någon inblandad, säger Marcus Dahlsten VD Transportföretagen och Svenska Flygbranschen, och fortsätter:

– Det nu är av största vikt att SAS får möjlighet att fokusera på att fortsätta på den återuppbyggnad som krävs efter pandemin och att ett starkt SAS är en viktig beståndsdel för både det svenska samhället och det svenska näringslivet.