FLYGBRANSCHENS FRAMTID

SAS-förhandlingar pausas – återupptas på fredagen

Medlaren Claes Stråth möter pressen utanför Näringslivets hus i Stockholm där förhandlingar mellan SAS och och de skandinaviska pilotfacken pågår. Bild: Maja Suslin/TT

Ekonomi (TT)

Förhandlingarna mellan SAS och piloterna har pausats för natten och kommer att återupptas på fredagsmorgonen igen, uppger pilotfackets kommunikatör Rebecca Rosenvinge för TT vid 01-tiden.

Sammanlagt blev det över 15 timmars förhandlingar för parterna under torsdagen – som pågick in på natten mot fredagen – utan att något avtal nåtts. Men vid 01-tiden kom beskedet att SAS och pilotfacket tar paus och möts igen på fredagsmorgonen.

– Det är en rad frågor som måste lösas, säger den norske medlaren Mats Ruland till NRK strax före 01-tiden.

Han understryker dock att parterna "står närmare varandra än någonsin".

– Det har varit rörelser i dag, säger han.

I kontrast till det säger SAS förhandlingsledare Marianne Hernæs att förhandlingarna har gått lite fram och tillbaka – och nu snarare mer bakåt.

– Det är komplexa frågor. Det är svårt att hitta en enighet kring de viktiga punkterna för bägge parter, säger hon till TT:s fotograf och medieuppbådet på plats under natten.

– Vi var slitna, vi var trötta och därför kom vi fram till att det bästa är att gå hem och få lite sömn, tillägger hon och säger att förhandlingarna kommer att återupptas klockan 10.

Komplicerade förhandlingar

Tidigare på kvällen beskrev medlarna förhandlingarna som "mycket komplicerade".

– Jag har haft medlingsuppdrag i nästan 30 år. Det har aldrig varit någon medling eller förhandling som varit så komplicerad, med så väldigt många frågor, sade den svenska medlaren Claes Stråth.

Konflikten hos SAS spänner över tre länder med olika regler och förutsättningar. Dessutom med fyra olika fackförbund.

Medlingen har pågått i fyra och en halv vecka, också det ett rekord, poängterar Stråth.

Stillastående flyg

Tidigare på torsdagen avslutade de danska flygmekanikerna sin sympatistrejk, något som SAS förhandlingsledare Marianne Hernæs ser som positivt.

– Alla flyg har stått stilla, för att de ska kunna lyfta igen måste mekanikerna se till att de är redo, säger hon och påpekar att detta kan göra att om strejken avbryts kan man vara snabbare redo att starta upp igen.

Roger Klokset, som leder det norska pilotfacket, har tidigare sagt att inte vill kommentera huruvida SAS kom med några nya bud under onsdagen, hur nära parterna ligger en lösning och hur lång tid förhandlingarna kan ta.

I ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen påtalade SAS att strejken redan påverkat företagets likviditet väsentligt.

"Per dagens datum har strejken orsakat över 2 550 inställda flyg, vilket har påverkat över 270 000 passagerare. Hittills uppgår den uppskattade kostnaden av strejken till cirka 100-130 miljoner kronor per dag", skriver företaget i pressmeddelandet.

Företaget lyfter också att man kan tvingas överväga tvångsmässig försäljning av tillgångar om strejken fortsätter.

Skala ned sin flotta

Det handlar då enligt flygbolaget om att man bland annat kan tvingas skala ned sin flygplansflotta.

"Vi måste nå en överenskommelse och avsluta strejken så snart som möjligt. Strejken sätter genomförandet av chapter 11-processen, och ytterst bolagets överlevnad, på spel,” säger Anko van der Werff, vd och koncernchef i pressmeddelandet.

I förra veckan meddelade SAS att bolaget har ansökt om ett så kallat chapter 11-förfarande i USA, vilket innebär att bolaget ska rekonstrueras, och att samtal förs med potentiella investerare.

Marielle Theander Olsson/TT