KRIGET I UKRAINA

Ukrainska it-utvecklare åkte på affärsresa – nu strider de från Sverige

Bild: Privat

Bara två dagar innan invasionen lämnade fyra av svenska Handiscovers medarbetare Ukraina. De trodde att de skulle på en affärsresa. Verkligheten blev en helt annan. ”Jag vet inte om det är Ukraina som kommer att finnas kvar”, säger programmeraren Alex Ivanchyk.

När säkerhetsläget blev allt mer skakigt blev Handiscovers vd Sebastien Archambeaud orolig för sina anställda i Ukraina. Företaget är svenskt och affärsidén är att hjälpa personer med begränsad rörlighet att hitta anpassade semesterboenden, samt företag att förbättra sin tillgänglighet. Fyra av bolagets programmerare har fram tills nyligen varit baserade i Cherson i södra Ukraina.

– De flesta av våra anställda jobbar här på kontoret i Malmö, men vi har tre heltidsanställda och en på deltid som har jobbat från Ukraina, säger Sebastien Archambeaud till TN.

Några dagar innan invasionen föreslog Sebastien Archambeaud att de Ukraina-baserade medarbetarna skulle resa till Sverige.

– Vi var oroliga när det kändes som att läget förvärrades, men vi kunde inte föreställa oss hur illa det faktiskt skulle bli. På grund av pandemin hade vi inte setts på två år så vi tänkte att de kunde passa på att resa hit under tiden det lugnar ner sig i Ukraina.

Körde hela natten

Tisdagen den 22 februari, två dagar innan invasionen inleddes, satte sig de fyra utvecklarna i två bilar tillsammans med sina sambor.

Vi var oroliga när det kändes som att läget förvärrades, men vi kunde inte föreställa oss hur illa det faktiskt skulle bli.

– De körde hela natten och dagen därpå för att komma till den polska gränsen där de kunde söka visum till EU. En av deras bilar gick sönder precis efter gränsen och det tog många timmar att lösa. Efter 36 timmar i bilen utan sömn kom de fram till Krakow. Där tog de in på hotell för att vila ut, men efter en halvtimme nåddes de av beskedet om att Ukraina invaderats.

Till slut tog de sig till Sverige med den fungerande bilen och tåg, följt av färjan till Trelleborg. Väl i Trelleborg möttes de av svensk polis.

– De var i princip först till Sverige från Ukraina. Polisen var inte alls tillmötesgående, de blev intervjuade i timmar, både individuellt och som grupp. Det var lite förvånande. De hade ju EU-kort som ger dem rätt att vistas här i 90 dagar och de är anställda av oss. Det blev en tråkig start, men till slut släpptes de in.

Nu bor alla åtta hemma hos Sebastien Archambeaud.

– De jobbar på dagarna och håller kontakt och försöker hjälpa nära och kära. Vi trodde att de skulle åka hit och jobba några dagar bara. Nu vet ingen vad som händer. De vill såklart kunna åka hem snart, till sina familjer och lägenheter.

”Alla krig utövas inte med gevär”

Han berättar att det kommer många gliringar från personer som tycker att de borde ha stannat för att försvara Ukraina.

– Det är lätt att säga som svenskar som sitter bekvämt på kontor i ett land som inte har varit i krig på 200 år. Vi vet inte hur man gör i krigstider. Deras stad går inte ens att nå längre. De kan inte åka tillbaka dit just nu, säger Sebastien Archambeaud.

Han poängterar att medarbetarna inte bara hjälper nära och kära, utan även sitt land. Dygnet runt pågår arbetet.

Jag vill åka hem igen, där finns mitt hus, mitt företag och människor som jag bryr mig om.

– Man ska också komma ihåg att alla krig inte utövas med gevär. Datorvärlden har också mycket makt. Där har Ukraina en stark grund. De har duktiga utvecklare som kan hjälpa till på andra sätt än att ta ett gevär som de inte vet hur det ska hanteras.

Situationen i Ukraina påverkar många bolag.

– Det är jättemånga stora techbolag som har dotterbolag i Ukraina. Många bolag använder ingenjörer från Ukraina. De är väldigt kompetenta och vi har stor brist på arbetskraft här i Sverige. Det kommer att bli problematiskt för många verksamheter, men just nu fokuserar vi självklart på de individer som drabbas, säger Sebastien Archambeaud.

Vill åka hem

Utvecklaren Alex Ivanchyk är tacksam över att vara i Sverige, men han hoppas på att kunna åka tillbaka till Ukraina.

– Vi trodde att vi bara skulle åka hit på en affärsresa, men det blev något helt annat. Vi visste inte att det skulle blir krig när vi bestämde oss för att åka. Jag är tacksam över att vi tog oss hit, att vi har jobb och någonstans att bo.

Han tycker att det är väldigt tufft att höra från nära och kära hur situationen i Ukraina är just nu.

– De har inte haft elektricitet på tio dagar och det är minus nio grader ute, säger Alex Ivanchyk och fortsätter:

– Jag vill åka hem igen, där finns mitt hus, mitt företag och människor som jag bryr mig om. Men jag vet inte om det är Ukraina som kommer att finnas kvar, eller om det blir något helt annat. Ingen vet hur kriget kommer sluta.