De fixar maten på festernas fest
Nobel (TT)
Stjärnkockarna Pi Le och Tommy Myllymäki fixar maten på Nobelbanketten den 10 december.
Efterrätten löser återigen konditorn Frida Bäcke.
– Det är otroligt ärofyllt, säger Myllymäki.
Frida Bäcke var konditor vid Nobelbanketten även i fjol och har tidigare utsetts till "Konditorernas konditor".
– Jag är fantastiskt glad och hedrad att få möjligheten att göra uppdraget i år igen. Det är det roligaste jag har gjort, säger Bäcke till TT.
– Att få välja ut kollegor och jobba tillsammans i fyra dagar är topp, topp. Det är som att bjuda hem sina bästa kompisar på middag, bara att vi lagar en massa mat samtidigt, fortsätter hon.
I år kommer hon att fokusera på slånbär och vildhallon när hon komponerar efterrätten.
– Vildhallon ligger mig varmt om hjärtat, jag plockade vildhallon med mormor och morfar när jag var liten, säger hon.
”Höjdpunkten i karriären"
Duon Pi Le och Tommy Myllymäki driver restaurangen Aira på Djurgården i Stockholm. Restaurangen har två Michelin-stjärnor. Myllymäki är en av Sveriges mest kända kockar, han har medverkat i flertalet tv-produktioner och släppt flera kokböcker.
– Det är faktiskt så att jag har tänkt att det vore väldigt kul att få vara med och göra Nobelmiddagen, så det är otroligt ärofyllt, säger Myllymäki till TT.
Pi Le har bland annat tagit både guld och silver med juniorkocklandslaget i VM.
– Det är en av höjdpunkterna i karriären att få vara med och göra den här middagen, säger Le.
Svamp på menyn
Exakt vad gästerna kommer att bjudas på vill Myllymäki och Le inte riktigt avslöja. Men på menyn kommer karljohanssvamp att finnas med.
– Vi har försökt utgå från något vi gör varje dag. Vi jobbar kanske med någon smak som är lite oväntad i sammanhanget, men samtidigt något man känner igen sig i. Men med lite twister, säger Myllymäki.
Enligt Myllymäki har kockarna har fria tyglar att komponera menyn som de vill, men det finns vissa saker de måste förhålla sig till.
– När man ska koka ihop det här till 1 300 personer och med ett minutschema, då blir det många faktorer som påverkar och som man måste ha respekt för. Logistiken måste fungera, säger han.
Björn Berglund/TT
Mikael Widerberg/TT