DET SVENSKA SKATTETRYCKET

”Dött på förhand” – tyskt nej till EU-skatt

Tyskland, med förbundskansler Friedrich Merz i spetsen, vill inte se en omsättningsskatt på storföretag för att dra in pengar till EU:s budget. Arkivfoto. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Alldeles för stor – men också för liten – var några av argumenten när EU-länderna på fredagen höll sin första debatt om förslaget till ny långtidsbudget.

Tyskland säger skarpt nej till företagsbeskattning.

EU-kommissionens utgångsförslag från i onsdags fick kritik från olika håll när medlemsländernas EU-ministrar på fredagen drog igång debatten på ett ministermöte i Bryssel.

–Vi beklagar att kommissionens ambitionsnivå inte är tillräcklig, sade spanske statssekreteraren Fernando Sampedro, vars land vill ha en större budget, högre lån och gärna fler bidrag.

–Den föreslagna nivån är alldeles för hög. Och vi är väldigt kritiska mot nya låneinstrument och nya medel, kontrade Finlands EU-minister Joakim Strand.

Nej till skatt

Bjässen Tyskland sätter i sin tur ner foten ordentligt när det gäller Core – en särskild beskattning av Europas största företag som EU-kommissionen vill få in färska pengar ifrån.

–Dött redan på förhand, fastslog EU-ansvariga ministern Gunther Krichbaum.

Länder som Tyskland och Österrike ger också Sverige flankstöd i kampen om att få behålla de rabatter som tidigare getts till länder som betalar mer till EU än vad man får tillbaka i rena bidrag.

Kommissionen vill helt ta bort rabatterna, vilket skulle leda till en rejäl höjning av bland andra Sveriges EU-avgift.

–Ingen regering skulle acceptera en så stor utgiftsökning som det här skulle innebära för svenska skattebetalare, sade EU-minister Jessica Rosencrantz (M) i debatten.

Lång strid

Striden mellan länder som vill ha mer eller mindre går närmast vidare på lägre nivå innan stats- och regeringscheferna väntas hålla sin första diskussion i frågan på årets sista toppmöte i Bryssel i december.

Jessica Rosencrantz är nöjd med stödet från Tyskland och säker på åtminstone en sak: att den slutliga budgeten för 2028-34 inte kommer att se ut som ursprungsförslaget.

–Nej, det kommer den inte. Det är väl det enda vi med säkerhet kan veta, säger EU-ministern efter mötet i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

EU-minister Jessica Rosencrantz efter fredagens EU-möte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Fakta

EU-kommissionen föreslår fem nya direktintäkter till sin nästa långtidsbudget:

Tedor – där 15 procent av intäkterna från EU-ländernas miniminivå för skatt på tobaksprodukter årligen ska ge 11,2 miljarder euro.

Core – årlig klumpsumma från alla företag som verkar och säljer i EU och har en årlig omsättning över 100 miljoner euro. Ska ge 6,8 miljarder euro om året.

CBAM – där 75 procent av intäkterna från EU:s nya importtull på vissa varor som tillverkats med lägre miljökrav än i EU ska ge 1,4 miljarder euro om året.

ETS – där 30 procent av intäkterna från EU:s utsläppshandel ska ge 9,6 miljarder euro om året.

Elektronikavfall – där en skatt på två euro per kilo ska ge 15 miljarder euro om året.

Beslut om samtliga nya intäkter kräver dock enighet från alla EU:s medlemsländer.

Källa: EU-kommissionen