KOMPETENSKRISEN
Fler börjar plugga när ekonomin bromsar in: ”Stark start på yrkeshögskolor”
Ekonomin bromsar in – då sätter sig fler vid skolbänken. ”Vi gör en stark start på våra yrkeshögskolor”, konstaterar Marcus Strömberg, vd och koncernchef på skolföretaget Academedia.
När ekonomin bromsar in brukar det klassiska vara att allt fler väljer att plugga. Den utvecklingen är naturlig när färre jobb finns tillgängliga och precis som vanligt syns effekterna även den här gången, noterar Tidningen Näringslivet i Academedias nysläppta kvartalsrapport som presenterades i dag, onsdag.
Antalet barn och elever i bolagets verksamhet uppgår nu, första kvartalet, till strax över 100 000 vilket är en ökning med 5,1 procent jämfört med samma period i fjol.
– Hösten och skolstarten är en spännande tid för oss då vi får välkomna alla barn och elever till en ny klass eller skola efter sommaren. I år gläds vi lite extra åt att antalet barn och elever passerade 100 000, säger vd Marcus Strömberg i rapporten.
Naturligt nog tar just vuxenutbildning stora kliv.
– Inom vuxenutbildningen gör vi en stark start på våra yrkeshögskolor. Vi har både fler starter och fler sökande än tidigare och verksamheten utgör nu närmare hälften av segmentets totala omsättning. Med fler än 12 000 elever är vi den ledande utbildaren i sektorn. Utbildningsformen är mycket uppskattad av såväl deltagare som arbetsmarknaden varför regeringens satsning i höstbudgeten 2024 på ytterligare 3 000 utbildningsplatser inom yrkeshögskolan är helt rätt, säger Marcus Strömberg.
Dessutom kan området tänkas växa ytterligare framöver.
– I kvartalet var läget på arbetsmarknaden fortsatt stabilt, men antalet varsel har ökat och arbetslösheten förväntas stiga framöver.
Kompetenskrisen drabbar även skolsektorn
En form av paradox är förstås att även de som ska råda bot på kompetenskrisen drabbas av just kompetenskrisen. Det finns ett skriande behov av allt från undersköterskor till VVS-montörer och byggnadsarbetare, men det är brist på antalet lärare.
– För att vi ska lyckas med vårt uppdrag behöver vår sektor attrahera rätt kompetens. Som Sveriges största och ledande yrkesutbildare vet vi hur viktiga dessa yrken är - och hur stor bristen på lärare som kan utbilda våra blivande undersköterskor och VVS-montörer är. I höst har vi därför lanserat en nationell kampanj för att få fler yrkesverksamma att omskola sig till yrkeslärare. Gensvaret har varit överväldigande och vår förhoppning är att denna satsning ska bidra till att fler väljer att bli lärare och fler elever får möjlighet att utbilda sig till nästa generations undersköterskor, elektriker och fordonsmekaniker.