CORONAVACCINERINGEN

Ny rekommendation om tredje dos i USA

Äldre och riskgrupper bör ta en tredje dos vaccin mot covid-19. Det rekommenderar en expertpanel inom den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

USA (TT-Reuters)

Äldre över 65 år bör ta en tredje dos av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Det beskedet ger en rådgivande grupp hos den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Även vuxna mellan 18–64 år som riskerar att bli allvarligt sjuka bör ta en påfyllnadsdos, säger gruppen.

Den oeniga expertpanelen väljer dock att inte rekommendera en tredje spruta till personer som bor eller arbetar på institutioner där risken att smittas är högre, till exempel sjukvårdspersonal och lärare, samt härbärgen och fängelser.

De föreslagna rekommendationerna kommer efter det att USA:s läkemedelsmyndighet FDA i onsdags gav grönt ljus för en tredje spruta av Pfizer-Biontechs vaccin till riskgrupper, äldre och personer i utsatta yrken.

Det är nu upp till CDC att sätta riktlinjerna för vilka som ska erbjudas påfyllnadsdosen och myndighetens chef Rochelle Walensky väntas inom kort godkänna expertpanelens förslag. Påfyllnadsdoserna kan då börja ges omgående.

Rekommendationerna är dock inte bindande och delstater kan välja att bortse från den.

Än så länge har amerikanska myndigheter inte tagit ställning till påfyllnadsdoser av Modernas och Johnson & Johnsons vaccin.