EU:S FRAMTID

Tyskland: Merkel uppmanar till kompromisser

Angela Merkel håller tal på tyska nationaldagen. Bild: Jan Woitas/AP/TT

Tyskland (TT-AFP)

Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel uppmanar i ett tal på landets nationaldag till en insats för demokratin.

Talet tolkas nu av många som att Merkel ger sina politikerkollegor råd om hur de ska gå tillväga för att kunna bilda en ny regering.

– Vi kan gräla över exakt hur, i framtiden. Men vi vet att vi har svaret redan. Vi måste lyssna och tala med varandra, trots våra olikheter, eftersom vi framför allt har saker gemensamt, sade förbundskanslern i talet.

"Måste arbeta"

Angela Merkel har befunnit sig i Halle i delstaten Sachsen-Anhalt under Tysklands nationaldag den 3 oktober. Tag der Deutschen Einheit, Tysklands återföreningsdag, är helgdag och firandet förläggs till olika städer varje år.

Merkels tal kretsade kring demokrati och hon talade om sin egen uppväxt i kommunistiska Östtyskland före återföreningen.

– Demokratin finns inte bara där av sig själv. Vi måste alltid arbeta för den, varje dag, sade hon enligt ZDF.

I valet som ägde rum den 26 september fick socialdemokratiska SPD 25,7 procent av rösterna och kristdemokratiska CDU-CSU 24,1. Det öppnar för en trepartiregering. Miljöpartiet De gröna och liberala FDP har formellt träffats för överläggningar om gemensamma frågor och separerande synpunkter.

Tillsammans blir de två partierna så kallade kungamakare när SPD och dess kanslerkandidat Olaf Scholz sonderar regeringsmöjligheter. Han behöver båda partiernas stöd för en majoritet i parlamentet.

76 procent

Enligt en undersökning i tidningen Bild skulle 28 procent rösta SPD om det vore val i dag. 76 procent av de tillfrågade tycker att Olaf Scholz borde bli förbundskansler, medan 13 procent håller CDU:s Armin Laschet för den bästa kanslerkandidaten.

I en intervju med Der Spiegel säger Scholz att "det är tydligt att medborgarna inte vill att kristdemokraterna ska vara en del i den nya regeringen."